Binnenland

„Zorg illegalen niet altijd vergoed"

DEN HAAG (ANP) – Medische zorg voor illegalen wordt alleen vergoed als er sprake is van of voorkoming van levensbedreigende situaties, als blijvende gezondheidsschade dreigt, of als zij een gevaar vormen voor hun omgeving. Ook zwangerschapszorg wordt vergoed. Dat zijn volgens minister Hoogervorst (Volksgezondheid) de voorwaarden voor een vergoeding door de daarvoor in het leven geroepen Stichting Koppeling.

16 October 2006 17:59Gewijzigd op 14 November 2020 04:12

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt hij dat het aan de artsen is om te bepalen of er sprake is van medisch noodzakelijke zorg. Hoogervorst stelt verder dat de noodzaak van medische zorg ook afhankelijk is van de duur van het verblijf van een illegaal in Nederland. Er kan niet van uitgegaan worden dat deze onbeperkte tijd in Nederland blijft.De rechter bepaalde deze zomer dat de staat de zorg moet betalen voor illegalen die in een psychiatrische inrichting moeten worden opgenomen. De Tweede Kamer wilde, naar aanleiding van die uitspraak, weten op welke medische zorg de illegalen wel of niet kunnen rekenen.

Artsen en andere zorgverleners zeggen dat bijvoorbeeld ziekenhuizen en medisch specialisten illegalen vaak bij de balie wegsturen zonder dat ze hebben gekeken of de patiënt misschien ernstig ziek is.

Alle fracties vinden dat de illegalen recht hebben op noodhulp, bijvoorbeeld als hun leven in gevaar is. Daarna begint de spraakverwarring. Volgens de linkse oppositiepartijen hebben illegalen recht op grofweg alle zorg die in het basispakket van de zorgverzekeraars zit. De VVD vindt dat illegalen alleen recht hebben op spoedhulp. Daarna moeten ze volgens de liberalen op het vliegtuig naar hun land van herkomst worden gezet. Het CDA wil dat de medische wereld bepaalt wat het begrip medisch noodzakelijke zorg inhoudt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer