Meer straf voor geweld tegen hulpverleners
DEN HAAG - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil dat geweld tegen hulpverleners, medewerkers van de sociale dienst, bus-, tram- en treinconducteurs en ziekenhuispersoneel zwaarder wordt bestraft.
Wat hem betreft komen er voor dit soort geweld zwaardere strafeisen, vergelijkbaar met bedreiging van of geweld tegen politiemensen. Ook daarvoor geldt sinds enige tijd dat de straffen zwaarder zijn dan voor geweldpleging van burgers onderling.Het formuleren van zwaardere strafeisen is overigens slechts één onderdeel van het actieplan om geweld tegen hulpverleners tegen te gaan, een plan dat Remkes samen met de Haagse burgemeester Deetman, tevens voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, op 26 oktober hoopt te presenteren.
Zaterdagavond schetste Remkes in het tv-programma NOVA de hoofdlijnen van zijn plan. Een tweede onderdeel ervan is dat de overheid het doen van aangifte zal stimuleren. Slachtoffers zouden na bedreiging of geweld altijd aangifte moeten doen, vindt Remkes. Zo kan de omvang van het probleem beter in kaart worden gebracht en kan gepoogd worden de schade, materieel en immaterieel, op de daders te verhalen.
Tot die schade behoort ook het feit dat bijvoorbeeld een medewerker van de sociale dienst een aantal weken zijn werk niet meer kan doen doordat hij van slag is door de hem toegevoegde dreigementen.
Remkes wil het, samen met minister Hirsch Ballin van Justitie, verder mogelijk maken dat een werkgever aangifte kan doen van geweld tegen zijn personeel.
Het actieplan komt voort uit het toenemende geweld tegen hulpverleners in de publieke ruimte. Zo werden begin deze maand in Vlaardingen ambulancebroeders aangevallen. Vorige week raakten in Zeist drie medewerkers van de sociale dienst gewond door messteken van een cliënt.