Telefoontaps openbaren duistere wereld
ROTTERDAM - Het openbaar ministerie heeft voor het eerst goed zicht gekregen op de organisatie achter de hennepteelt. „Het was gewoon gruwelijk te horen hoe over vrouwen werd gedacht.”
Politie en justitie rollen met grote regelmaat hennepplantages op. De planten worden vernietigd, er wordt een einde gemaakt aan gevaarlijke situaties met elektriciteit en water en het pand wordt dichtgetimmerd. De kwekers blijven vaak onbekend en hoe alles op de achtergrond is georganiseerd, bleef tot voor kort onduidelijk.Bij de rechtbank in Rotterdam begon vandaag een rechtszaak tegen zes mensen die betrokken zouden zijn bij de kweek en de verkoop van hennepstekjes. „Van stekkie tot stickie”, aldus het onderzoek van het OM.
De zaak kwam aan het rollen toen in mei in de Volmarijnstraat in Rotterdam een hennepkwekerij werd ontdekt waar een Bulgaarse vrouw tegen haar zin werd vastgehouden. De 37-jarige deed ook aangifte van verkrachting. Daaraan had niet alleen de man die haar had gekocht zich schuldig gemaakt, maar ook enkele andere mannen. Gedurende 25 dagen werd ze elke dag vijf keer verkracht.
Schokkend
De mobiele telefoon van het slachtoffer leverde politie en justitie een schat aan informatie op, zoals een foto van de man die voor haar had betaald en een digitaal telefoonboek vol interessante nummers. Het openbaar ministerie stelde telefoontaps in die een duister wereldje openbaarden. „Het was gewoon gruwelijk te horen hoe over vrouwen werd gedacht. We zijn als OM heel wat gewend, maar dit was absoluut schokkend”, aldus de woordvoerster.
De telefoontaps leidden uiteindelijk naar het Drentse Klazienaveen. In een oud kassencomplex ontdekten politie en justitie 20.000 hennepstekken en 800 moederplanten, aan het zicht onttrokken door aubergineplanten. In de vroegere tuinderswoning bevonden zich veertien Bulgaarse illegalen, werknemers van de henneporganisatie. Ook de hoofdverdachte uit de Volmarijnstraat werd daar aangetroffen.
Met de inval hadden politie en justitie een bedrijfsmatig opgezette organisatie opgerold. Een zakenman aan de top, daaronder allerlei mensen voor gespecialiseerde werkzaamheden. Iemand die goed was in illegaal stroom aftappen, iemand die stellingen voor de plantjes kon timmeren, een man die voor valse identiteitspapieren zorgde en iemand met groene vingers, die kon verstekken.
Meer organisaties
De stekjes gingen onder meer naar growshops. In het voorjaar kregen alle Rotterdamse growshops bezoek van politie en justitie. Elf zaken bleken in overtreding. Ze hadden ook wietplanten in huis. Op 7 november moeten de eigenaren zich voor de rechtbank verantwoorden. Justitie legt de verdachten die vandaag moesten voorkomen lidmaatschap van een criminele organisatie, mensenhandel en overtreding van de opiumwet ten laste. Het gaat om vijf mannen en een vrouw. Het OM denkt dat er in Nederland meer soortgelijke, goed geoliede organisaties zijn.