Binnenland

Hui onderwerp van protest

RIJSWIJK (ANP) – Aan de detentie van het 8–jarige Chinese jongetje Hui en zijn moeder Chen is zaterdag een einde gekomen.

14 October 2006 15:46Gewijzigd op 14 November 2020 04:11

Het jongetje, dat met zijn moeder ruim drie weken in vreemdelingenbewaring zat in Zeist, werd onderwerp van protesten en discussies over het opsluiten van kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers in detentiecentra. De Tweede Kamer, minster Verdonk, radio– en tv–zenders, mensenrechtenorganisaties en honderden burgers bemoeiden zich met de detentie van Hui.– Chen, die sinds 1998 in Nederland verblijft, is uitgeprocedeerd en moet terug naar China. China weigert de vrouw echter toe te laten omdat ze geen geldig paspoort heeft. Chen werkt volgens justitie onvoldoende mee aan haar terugkeer. Ze moet daarom haar uitzetting afwachten in de vreemdelingenbewaring in Zeist. Ze wil haar zoontje Hui, in Nederland geboren, niet bij anderen onderbrengen en houdt hem bij zich. In de week van 18 september worden moeder en zoon opgesloten. Hui zit niet verplicht gedetineerd.

– In de laatste week van september worden op radio en televisie acties gehouden tegen de opsluiting van Hui.

– De Tweede Kamer vraagt aandacht voor de situatie van Hui. In een debat met minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) op 26 september blijkt een meerderheid van de Kamer van mening dat de overheid geen kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers in vreemdelingenbewaring mag opsluiten. De PvdA, SP, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie vinden dat ouders met minderjarige kinderen nooit meer in vreemdelingendetentie mogen worden geplaatst. Het CDA en de VVD menen ook dat kinderen niet in de vreemdelingencel horen te zitten en pleiten ervoor dat gezinnen met kleine kinderen in afwachting van hun uitzetting worden ondergebracht in terugkeercentra. Als er indicaties zijn dat de ouders niet aan hun terugkeer willen meewerken en in de illegaliteit zullen belanden, moet het volgens de regeringspartijen mogelijk blijven hen vast te zetten. In dat geval moeten de kinderen echter worden ondergebracht bij een pleeggezin.

Minister Verdonk benadrukt dat zij liever geen kinderen in vreemdelingenbewaring plaatst. Maar als ouders niet meewerken aan hun terugkeer of als ze hun kind niet elders willen laten opvangen, is het niet te voorkomen. „Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders".

– De uitzendingen op Radio 1 staan op 26 september in het teken van de 8–jarige Hui. Organisaties als de Raad van Kerken, Amnesty International, VluchtelingenWerk en Defence for Children roepen het kabinet, nogmaals, op geen kinderen meer in detentiecentra voor vreemdelingen te plaatsen. De kinderen hebben daar te weinig mogelijkheden om onderwijs te volgen en komen amper buiten.

– Volgens minister Verdonk zitten ongeveer twaalf kinderen in Nederland in vreemdelingenbewaring.

– De moeder van Hui gaat op 27 september in beroep tegen haar inbewaringstelling. De rechter bepaalt dat zij de uitspraak in het detentiecentrum moet afwachten.

– Op 29 september verklaart de rechter het beroep van Chen ongegrond. De bewaring is volgens de rechtbank niet in strijd met de Nederlandse wet– en regelgeving of internationale verdragen. De rechter voegt echter toe dat een langdurig verblijf van kinderen in een detentiecentrum ontoelaatbaar is omdat de onderwijs– en speelvoorzieningen beperkt zijn. Hij roept minister Verdonk op moeder en zoon zo snel mogelijk uit te zetten.

– Een paar honderd mensen demonstreren op 30 september op het Museumplein in Amsterdam tegen de gevangenschap van Hui. Vooral ouders en hun kinderen doen mee aan het protest. Een van de sprekers op het plein is Ed van Thijn, oud–burgemeester van Amsterdam. „De regering werkt willens en wetens mee aan het traumatiseren van kinderen. Wie een kind in de cel stopt, geeft zo’n kind eigenlijk levenslang. Nederland moet zich schamen".

– Op 14 oktober komen moeder en zoon vrij. Aanleiding voor de opheffing van de detentie is nieuwe informatie die bij de autoriteiten is binnengekomen. De politie heeft op basis van deze informatie een onderzoek ingesteld. De resultaten daarvan waren reden om de vreemdelingenbewaring van de vrouw op te heffen. Hui komt daarmee automatisch ook op vrije voeten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer