Gemeenten positief over tegenprestatie voor bijstand
DEN HAAG (ANP) – Gemeenten proberen mensen het liefst uit de bijstand te houden of te krijgen door werklozen een tegenprestatie te laten leveren voor de uitkering. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken donderdag gezegd.
Volgens het departement zijn uitkeringsgerechtigden zelf over het algemeen ook goed te spreken over deze zogeheten Work First–methode. Het ministerie baseert zich op onderzoek in Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Veenendaal en Veldhoven en een samenwerkingverband in Alblasserwaard–oost/Vijfheerenlanden. Sociale Zaken benadrukt dat de resultaten geen representatief beeld geven voor alle Nederlandse gemeenten.Sinds 2004 mogen gemeenten zelf bepalen op welke manier zij mensen aan het werk zetten. Sindsdien wordt Work First op verschillende manier toegepast. Bij sommige gemeenten moeten mensen die de bijstand aanvragen aan de slag in sociale werkplaatsen. In andere moeten zij productiewerk accepteren of verplicht scholing volgen.
Work First is niet in de laatste plaats populair omdat de kosten relatief laag zijn. Het kost gemeenten ongeveer 1100 tot 1800 euro per deelnemer. Voor gesubsidieerde banen of loonkostensubsidies moeten gemeenten veel meer uittrekken. Steden voelen veel minder voor positieve prikkels, zoals een bonus voor mensen die weer aan de slag gaan.
De Nederlandse gemeenten zijn sinds 2004 ook meer gaan geloven in streng controleren of mensen wel echt recht hebben op bijstand, aldus Sociale Zaken.