Commissie onderzoekt hele stemproces
DEN HAAG (ANP) – Een onafhankelijke commissie, waarin ook technici zitten, gaat het hele stemproces bij verkiezingen onder de loep nemen. Dat heeft minister Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) donderdag toegezegd in een overleg met de Tweede Kamer.
Ondertussen moeten extra maatregelen ervoor zorgen dat de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november betrouwbaar kunnen verlopen.Aanleiding voor het debat waren de twijfels die recent zijn gerezen over de betrouwbaarheid van de stemmachines die in vrijwel het hele land worden gebruikt. De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl stelde vorige week dat de meeste apparaten niet beveiligd en daardoor zeer fraudegevoelig zijn.
De belangrijkste fabrikant van stemmachines, Nedap, is bezig alle ruim 8000 apparaten bij gemeenten stuk voor stuk te controleren. Het bedrijf kijkt of er de afgelopen tijd aan de machine is gerommeld, zet er een nieuwe chip en niet–herprogrammeerbare software in en doet het apparaat vervolgens op slot met een unieke ijzeren zegel, aldus Nicolaï. Rond 1 november is de hele klus naar verwachting geklaard.
Onderzoeksinstituut TNO checkt als onafhankelijke derde nog eens het systeem en controleert steekproefsgewijs stemmachines. Dat zal ook gebeuren bij de stemmachines van producent Sdu, die ongeveer 1200 apparaten heeft. Ook die moeten worden verzegeld, vindt Nicolaï. Stembureaus krijgen een instructie waarin staat hoe ze de verzegeling kunnen controleren. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat de stemmachines veilig staan opgeslagen.
De minister laat nog uitzoeken hoe is te voorkomen dat kwaadwillenden achterhalen wat iemand heeft gestemd (stemgeheim). Volgens de actiegroep kan dat dankzij de radiosignalen die Nedap–machines uitzenden en zijn vooral stemmen op het CDA af te luisteren. Nicolaï sprak van een zorgelijk punt. Hij heeft de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD) om hulp gevraagd, omdat de dienst ervaring heeft met speciale afluisterapparatuur.