Binnenland

Tweede Kamer blijft JSF-project steunen

DEN HAAG - Kabinet en Kamer zijn vastbesloten door te gaan met het JSF-project, ook al kan Nederlandse deelname aan de bouw van de Joint Strike Fighter veel duurder uitvallen dan voorzien.

Redactie politiek
12 October 2006 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 04:11

De regeringspartijen CDA en VVD en de oppositiepartijen LPF en SGP vinden dat het kabinet in november, nog voor de verkiezingen, een contract moet tekenen over deelname aan een volgende fase in het bouwproces van de JSF.De SGP is niet geschrokken van het rapport woensdag van de Algemene Rekenkamer dat de JSF mogelijk fors duurder wordt. „Dat het om een project met financiële risico’s gaat, was van tevoren al bekend”, aldus de fractiewoordvoerder. „En Nederland kan er eventueel later altijd nog uitstappen.”

De ChristenUnie denkt er net zo over. „Wij zien in het rapport van de Rekenkamer geen aanleiding om te zeggen dat we moeten stoppen met deelname”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Huizinga.

GroenLinks en SP vinden het nu wel de hoogste tijd om niet meer aan het project deel te nemen. „De toestellen worden al jarenlang maandelijks miljoenen duurder”, licht SP’er Van Velzen toe. „We worden getild waar we bij staan. Hoog tijd om de stekker uit dit project te trekken: beter te laat dan veel te laat.”

De PvdA vindt dat het kabinet pas na de verkiezingen moet besluiten tot eventuele verdere deelname aan het JSF-project. De oppositiepartij stelt dat de Nederlandse industrie bij lange na niet zo veel profiteert van de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig als het kabinet heeft voorgespiegeld.

De Algemene Rekenkamer schreef woensdag dat het bedrijfsleven nog maar voor 250 miljoen euro aan orders heeft binnengesleept, terwijl er op 640 miljoen was gerekend. Defensie spreekt dit tegen. Er zou al voor 560 miljoen euro aan orders binnen zijn.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en FME-CWM (de metaalwerkgevers) reageerden woensdag niet rechtstreeks op het rekenkamerrapport. Wel wezen zij op twee andere studies die positief uitvallen voor de Nederlandse JSF-deelname. De industrie zou uitzicht hebben op een omzet van 5 tot 7 miljard euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer