Onvrede onder pastors uitzetcentra
ZEIST - Justitiepastor G. Loman, die vorige week openlijk kritiek uitte op het werk in het uitzetcentrum in Zeist, wordt niet geschorst. Wel heeft het ministerie van Justitie hem een waarschuwing gegeven. Er zijn echter meer geestelijk verzorgers die problemen hebben met de gang van zaken in uitzetcentra.
Dat maakte het EO-radioprogramma De Ochtenden donderdagmorgen bekend.Tijdens een recente studiebijeenkomst van het Nederlands Juristencomité van de Mensenrechten uitten enkele geestelijk verzorgers hun zorgen over het werk in uitzetcentra, aldus woordvoerder Annette Bombeke. „Uit de opmerkingen en vragen bleek dat ze enorm zitten met wat ze zien en meemaken in hun werk. Maar ze zitten in een lastig parket. Ze zijn in dienst van justitie en kunnen met hun kritiek nergens heen. We hebben hen aangespoord om signalen te verzamelen en daar iets mee te doen.”
Dat de rooms-katholieke pastor Loman door justitie op de vingers is getikt na zijn kritische opmerkingen, noemt Bombeke „buitengewoon zorgwekkend. Alom in de politiek en in de vakliteratuur wordt betoogd dat er een grote spanning bestaat tussen vreemdelingenbewaring en mensenrechten. Als ik dan hoor dat zo’n pastor de mond wordt gesnoerd, vind ik dat heel verbazingwekkend. Ik vind dat justitie pastores niet serieus neemt.”
Dr. B. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, zegt in een reactie dat gevangenispastores hun kritiek op het vreemdelingenbeleid van de overheid in de eerste plaats intern moeten aankaarten bij de kerken die hen hebben uitgezonden.
Hij benadrukt dat predikanten en priesters in dienst van justitie of defensie niet alleen loyaal zijn aan hun werkgever, de staat, maar dat zij ook in dienst van God staan. „Ze kunnen op een gegeven moment met elkaar tot de ontdekking komen dat er dingen gebeuren die ze niet kunnen verzwijgen. Die mogelijkheid moet geboden worden.”
Dr. Plaisier vindt dat de overheid voorzichtig moet zijn met het „muilkorven” van een predikant, zeker als het gaat om mensen in nood. „Als er één zaak is waar de kerken zich gezamenlijk zorgen over maken, is het dit punt wel. We hebben al vaker bij de regering aan de bel getrokken dat allerlei zaken niet goed zijn, bijvoorbeeld de kinderen in detentiecentra. Dan moet je je als overheid wel tien keer bedenken om de predikanten die daarin werkzaam zijn, het zwijgen op te leggen.”