Opsteker voor christelijke organisaties
HOUTEN – Voor het eerst stuurde Stichting Ontmoeting haar jaarverslag in en meteen sleepte de christelijke hulporganisatie een Transparantprijs in de
wacht. „We zijn ontzettend blij. We hebben het gebak net op”, zegt een opgetogen directeur Ed van Hell.
Zijn organisatie won dinsdag de Transparantprijs (10.000 euro) in de groep middelgrote instellingen (0,5 miljoen tot 2,5 miljoen euro).De onderscheiding is bedoeld voor de charitatieve instelling met het meest inzichtelijke jaarverslag. Initiatiefnemers zijn accountantskantoor Pricewaterhouse Coopes en de donateursvereniging Nederland. De jury bestaat onder meer uit oud-Unilever-topman mr. Morris Tabaksblat.
Van de 168 ingestuurde jaarverslagen rolde het verslag van War Child Nederland in de categorie grote instellingen als beste uit de bus. Die organisatie mag zich algeheel winnaar noemen.
De jury vindt het jaarverslag van Stichting Ontmoeting prettig leesbaar en zonder opsmuk. „Er komen geholpen mensen aan het woord, waardoor het tot een echte ontmoeting komt met de stichting. De gedrevenheid wordt zichtbaar gemaakt met een sober, maar zeer verzorgd verslag.”
Van Hell is in zijn nopjes met die lovende woorden. „Ik beschouw het als een groot compliment als een ander passie in je jaarverslag proeft. Dat stemt me dankbaar.”
Het gevaar van zelfgenoegzaamheid ligt altijd op de loer, beaamt Van Hell. „Maar die stelling mag je niet misbruiken om dan maar minder transparant te zijn. Juist vanwege de christelijke identiteit ben je verplicht je op een heldere wijze naar je achterban te verantwoorden.”
Opvallend is dat meer christelijke organisaties het goed doen wat betreft verslaglegging. Zo eindigde Woord en Daad in de categorie grote instellingen (meer dan 2,5 miljoen inkomsten) op de derde plaats en belandde de Stichting 3xM na Stichting Ontmoeting in de categorie middelgrote instellingen op de tweede plaats.
Juryvoorzitter Tabaksblat was dinsdag tijdens de prijsuitreiking in de Nieuwe Kerk in Den Haag lovend over de jaarverslagen van christelijke organisaties.
Hij omschreef die als sober, degelijk, verzorgd en transparant. „Vanuit de jaarverslagen spreekt de passie en gedrevenheid vanuit christelijk perspectief”, licht projectleider Wim van Ginkel van de Transparantprijs desgevraagd toe.
Van Ginkel durft niet te zeggen of alle christelijke organisaties die complimenten verdienen. „Ik denk dat de genomineerden voorop lopen.” De projectleider vindt wel dat de christelijke organisaties nog wat meer „de emotiekant” in hun verslagen mogen leggen. „De verslagen zijn nu ingetogen, dat past natuurlijk bij de identiteit van de christelijke hulporganisaties. Maar als er nog wat meer emotie bij komt, winnen de jaarverslagen aan kracht.”