Economie

„Digitale afpersing neemt toe"

UTRECHT (ANP) – Criminelen proberen steeds vaker computergebruikers af te persen. Ze installeren schadelijke software die informatie op computers met geheime codes versleutelt. Het slachtoffer wordt verteld dat hij alleen na betaling weer toegang krijgt tot de gegevens op zijn pc.

11 October 2006 14:50Gewijzigd op 14 November 2020 04:11

Het aantal meldingen van dergelijke afpersingen neemt de afgelopen achttien maanden toe, zei analist David Emm van virusbestrijder Kaspersky woensdag. De criminelen hebben het vooral gemunt op privégebruikers. Zij zijn bereid geld te betalen. Dit in tegenstelling tot werknemers, die niet zullen betalen als er informatie van hun werkgever is versleuteld.Kaspersky is gevallen tegengekomen waarbij als ’losgeld’ 2 tot 2000 dollar per persoon wordt geëist, aldus Emm. Vooral in Oost–Europa en Rusland proberen kwaadwilligen op deze wijze geld van computergebruikers afhandig te maken. Maar ook in West–Europa komt het volgens de virusanalist voor.

Twee jaar geleden telde Kaspersky nauwelijks programmaatjes die informatie codeerden. Tegenwoordig zijn er al tien verschillende soorten, aldus Emm. „Een significant aantal mensen is het slachtoffer geworden", voegde hij daaraan toe, zonder specifieke aantallen te kunnen noemen.

Volgens Emm is het voor criminelen nu een stuk eenvoudiger om mensen af te persen. Het is eenvoudig om via het internet anoniem geld te kunnen ontvangen, wat de pakkans verkleint. Vroeger moest het geld bijvoorbeeld naar een postbus worden gestuurd. „De politie kon makkelijk in de gaten houden of iemand het geld kwam ophalen".

Kaspersky constateert dat criminele groeperingen steeds actiever worden op het internet en allerlei manieren bedenken om geld te verdienen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met software die onder meer creditcardgegevens verzamelt en die doorstuurt naar de maker van het programma. Ook ziet het bedrijf een groeiend aantal virussen voor de mobiele telefoon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer