Kerk & religie

„Bijbellezen is met Hem in gesprek gaan”

BILTHOVEN - „Bijbellezen is een gesprek voeren met God. Dat willen we jongeren, maar ook ouderen, in de kerk leren. Het is iets waarvoor je de tijd moet nemen, omdat het er anders zomaar bij inschiet of een sleur wordt.”

Kerkredactie
11 October 2006 10:10Gewijzigd op 14 November 2020 04:11

Diane Palm, projectmedewerker van ”Leer me lezen”, een Bijbelleesproject van de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB), merkt bij jongeren en ouderen in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) veel enthousiasme voor een project dat enkele jaren geleden begon met een actie voor Sudan. „We zamelden geld in voor Bijbelstudielectuur voor mensen in dat land en besloten toen een deel van de inkomsten te besteden aan het stimuleren van het Bijbellezen onder jongeren in Nederland.”Inmiddels doen volgens Diane zo’n 200 gemeenten uit de Protestantse Kerk met het project mee. „Dat zijn voornamelijk hervormde gemeenten, onze doelgroep, maar ook daarbuiten wordt wel bij dit initiatief aangehaakt.”

Het was de bedoeling om vanavond in Rotterdam en op 19 oktober in Barneveld een zogenaamde jongerenspecial te organiseren. „Daar kunnen mensen uit verschillende gemeenten elkaar ontmoeten en met elkaar bespreken hoe ze dit project vormgeven. Door problemen bij de voorlichting waren er te weinig aanmeldingen voor de bijeenkomst van vanavond. Die is dus geannuleerd. In Barneveld gaat de avond volgende week wel door.”

De essentie van het project is dat kinderen, tieners en jongeren zelf weer de Bijbel gaan lezen. „Het is allemaal zo gewoon geworden voor ons. Bijbellezen doen we aan tafel, dat hoort erbij. We lezen nog een dagboekje erbij, maar echt met de Bijbel bezig zijn, dat schiet er toch vaak bij in. Bijbellezen is in gesprek gaan met God, de woorden echt tot je door laten dringen. We willen graag dat mensen daar weer mee aan toekomen.”

Bij de HGJB hebben ze de ervaring dat het bij zulke projecten niet alleen bij de jongeren blijft. Diane: „Ouderen die eerlijk zijn en die met dit materiaal in aanraking komen, zullen zeggen dat het ook bij hen vaak niet is zoals het wezen moet.”

Van 12 tot en met 19 november loopt het project ”Leer me lezen” uit op de HGJB-bijbelleesweek. „Als jeugdbond hebben we daar materiaal voor ontwikkeld. We bieden dan een aantal zogenaamde leessleutels aan. Daarmee willen we bevorderen dat de lezers echt met het Bijbelgedeelte in gesprek gaan. Een van die sleutels is bijvoorbeeld dat je een aantal kernwoorden opschrijft uit het stukje dat je leest. Een andere leessleutel is dat je probeert je in te leven in de geschiedenis. Hoe zou je zelf gereageerd hebben als je bijvoorbeeld getuige was geweest van een wonder van de Heere Jezus?

Of zet symbolen bij het Bijbelgedeelte dat je gelezen hebt. Waar heb je vragen over? Zet daar een vraagteken. Wat spreekt je erg aan? Zet daar een uitroepteken bij.”

Na de Bijbelleesweek biedt de HGJB gemeenten die meedoen aan het project nog een maandlang materiaal aan. „Je moet dan denken aan Bijbelgedeelten die we aangeven en aan andere handvaten om het project voort te zetten.

Heel bewust geven we geen Bijbelteksten aan, omdat je dan weer een discussie kunt krijgen over de vertaling die we wel of niet moeten gebruiken. Het gaat ons er met dit project om dat jongeren in de Bijbel gaan lezen. Dat ze bezig zijn met de woorden van God. En dan is het niet onbelangrijk welke vertaling je gebruikt, maar in dit project willen we daar niet op inzetten. Daarom sluiten we aan bij de vertaling die er altijd al gebruikt wordt.”

De HGJB hoopt dat de jongeren aan het einde van de Bijbelleesweek tot een „commitment” komen, vertelt Diane. „Want het gaat erom dat jongeren in gesprek gaan met God en dus met Zijn Woord. Niet een week, of een maand, maar hun hele leven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer