Binnenland

Kamer: Geen gedwongen ontpoldering Zeeland

DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat boeren in Zeeland niet onvrijwillig grond hoeven af te staan voor de bestaande ontpolderingsplannen.

10 October 2006 17:07Gewijzigd op 14 November 2020 04:11


Als compensatie voor het verdiepen van de Westerschelde moet er voor nieuwe natuur worden gezorgd. Het plan is om hiervoor 600 hectare landbouwgrond onder water te zetten. Bijna alle boeren in de vijf polders die hiervoor zijn aangewezen weigeren tot nu toe hun grond hiervoor vrijwillig af te staan.

Een commissie in Zeeland onderzoekt of er alternatieven zijn. Haar bevindingen worden eind november verwacht. Minister Veerman (Landbouw) vroeg de Kamerleden eerder te wachten met in zijn ogen bepalende uitspraken en vergeleek de commissie met een „broedende kip” die hij alle ruimte wilde geven.

Tijdens het laatste overleg met de Kamer stelde Veerman dat ook hij zijn gedachten heeft hoe goede landbouwgrond moet worden gebruikt. „Maar vanwege de verdieping van de Westerschelde moeten we aan natuurherstel doen. Laat daar geen misverstand over zijn.”

Bindende uitspraken over de verwerving van landbouwgrond leveren volgens de minister inhoudelijk geen winst op, maar zorgen slechts voor politieke vrede. De motie van de SGP tegen gedwongen ontpoldering en voor het zoeken naar alternatieven kreeg dinsdag onder meer steun van CDA, VVD, LPF en SP.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer