Europa pakt tuberculose gezamelijk aan
GENEVE/DEN HAAG (ANP) – Een nieuw samenwerkingsverband van Europese bestrijdingsorganisaties moet tuberculose gaan aanpakken. KNCV Tuberculosefonds maakt deel uit van de groep van meer dan twintig instellingen, die dinsdag hun krachten hebben gebundeld.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft geconstateerd dat tuberculose in Europa momenteel gevaarlijker is dan in de laatste zestig jaar. De huidige vorm van de ziekte die nu in Oost-Europa rondwaart, is immuun voor geneesmiddelen die de ziekte moeten bestrijden. Vorig jaar riep de WHO Europa al uit tot noodgebied.Europa kent al enige jaren multiresistente vormen, waaronder ’superresistente’ XDR-tbc. In Estland, Letland en Litouwen en aan aantal andere Oost-Europese landen wordt de ontwikkeling van multiresistente tuberculose zeer alarmerend genoemd.
Tbc-experts hebben de EU-landen opgeroepen tot actie. KNCV Tuberculosefonds stelde deze zomer in een ontmoeting met beleidsmedewerkers van de ministeries van VWS en Buitenlandse Zaken dat Nederland hierin een voortrekkersrol kan en moet spelen. Als de EU geen verantwoordelijkheid neemt voor de aanpak van tbc in Oost-Europa, dan waaiert het uit naar de andere Europese landen, vrezen de deskundigen.
Aan tuberculose sterven elk jaar wereldwijd twee miljoen mensen. Als de infectieziekte snel wordt opgespoord en goed wordt behandeld, kunnen patiënten volledig genezen. Het was vooral vroeger (tb, tbc en tering genoemd) een gevreesde ziekte, die door een bacterie wordt veroorzaakt. Als de ziekte niet of onvoldoende wordt behandeld, ontstaat de multiresistente vorm. De behandeling, met een mix van medicijnen, kan dan maanden vergen.