Binnenland

Evangelische partij wil samen met SGP

DEN HAAG - De charismatisch evangelische partij Nederland Pro Deo wil een verticale lijstverbinding met de SGP aangaan.

Redactie politiek
10 October 2006 12:09Gewijzigd op 14 November 2020 04:11

Dat schrijft de initiatiefnemer van de partij, evangelist mr. H. F. Westerveld, in een brief die maandag in handen van deze krant kwam. In de brief van zes kantjes, gericht aan dagelijks bestuur en Tweede Kamerfractie van de SGP, schrijft Westerfeld dat God dicht bij het punt is gekomen om Nederland te straffen. „Ons land is aan het randje van de afgrond gekomen.”De SGP heeft volgens Westerveld als enige partij in het Nederlandse parlement oog voor de komende oordelen. „Om het heel kort door de bocht te zeggen: De massa is reeds afgevallen. U bent de enige partij die nog hoort wat de Geest tot de gelovigen zegt.”

Volgens de evangelist gaf God in het begin van de jaren negentig openbaringen dat Zijn toorn over ons land zou komen. Sinds begin dit jaar is er weer een duidelijke golf van openbaringen, dromen en visioenen. Westerveld kreeg met een kring van mensen om hem heen, deze zomer te geloven dat ze een politieke partij moesten oprichten.

In zijn brief stelt Westerveld twee routes voor. De eerste is dat de SGP een verticale lijstverbinding met Nederland Pro Deo aangaat. De naam van de lijst moet dan SGP/NPD luiden. De kandidaten van de SGP op de lijst afgewisseld met die van Nederland Pro Deo.

De tweede route is dat de SGP de NPD helpt met het verzamelen van de benodigde 570 handtekeningen in de 19 kieskringen. In dat geval kan de NPD zelfstandig aan de verkiezingen deelnemen.

De SGP reageert terughoudend op het verzoek. „ Als je de brief van Pro Deo leest, zie je zeker punten van herkenning met de SGP. Maar voor een lijstverbinding zou je het hele programma moeten kennen. Ik kan me voorstellen dat ik daar ook dingen in zou vinden waarbij ik me achter het oor zou krabben”, aldus de fractievoorlichter van de SGP in de Tweede Kamer, De Bruijne.

Het grootste probleem vormt echter de wettelijk vastgestelde termijnen die voor indiening van de kandidatenlijsten zijn gesteld. Uiterlijk dinsdag moeten de partijen die bij de Kiesraad inleveren. „Nu de termijn is verstreken, is de discussie niet zo relevant meer. Het had overigens alleen gekund als ook de ChristenUnie ermee had ingestemd. Want we hebben al een horizontale lijstverbinding met de CU”, aldus De Bruijne.

Bij een horizontale lijstverbinding doen de partijen mee met een eigen lijst, maar bij de verdeling van de reststemmen worden ze als één gezien. Dat vergroot de kans op een restzetel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer