Buitenland

VN willen onderzoek naar geweld Darfur

GENEVE (AP) - Het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft gisteren Sudan opgeroepen een onafhankelijk onderzoek te laten instellen naar berichten over massamoorden in het zuiden van de West-Sudanese regio Darfur.

10 October 2006 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 04:11

De moordpartijen zouden met steun van de regering zijn uitgevoerd door etnisch Arabische milities, zogeheten Janjaweed, en hebben mogelijk aan enkele honderden mensen het leven gekost, aldus het commissariaat, dat zich baseert op een rapport van de VN.De aanvallen hadden tussen 28 augustus en 1 september plaats in 47 dorpen in de regio Buram, 120 kilometer ten zuidwesten van de stad Nyala in West-Sudan. Ze zouden zijn uitgevoerd door ongeveer duizend gewapende Janjaweed, volgens het VN-rapport schijnbaar met medeweten en materiële steun van de regeringsautoriteiten.

Lokale berichten doen volgens het VN-rapport vermoeden dat de daders erop uit waren de bevolkingssamenstelling van de regio met het oog op de mogelijke komst van internationale troepen te wijzigen. De aanvallen waren gericht tegen stammen van etnisch-Afrikaanse origine en leken een poging te zijn hen van Habbaniagrondgebied te verdrijven. De milities droegen kakiuniformen, gelijkend op die van regeringstroepen, en beschikten over zware wapens, waaronder op voertuigen geplaatste machinegeweren, aldus het commissariaat.

Het rapport en de oproep worden gepubliceerd op een moment dat de internationale gemeenschap probeert de regering in Khartoem te bewegen tot aanvaarding van een VN-vredesmacht in de regio. De Sudanese president Omar al-Bashir verzet zich hier hevig tegen en heeft zelfs gezegd dat hij persoonlijk een jihad tegen een eventuele VN-macht voor Darfur zal beginnen. Hij houdt vast aan de vrijwel machteloze missie van de Afrikaanse Unie in de regio.

Zaterdag beschuldigde de Sudanese ambassadeur bij de VN, Abdalmahmood Abdalhaleem, de VN ervan valse gegevens van ngo’s te gebruiken om schendingen van de mensenrechten in Sudan aan te tonen.

Volgens deskundigen speelt op de achtergrond de vrees van Al-Bashir dat Khartoem de grip op Darfur zal kwijtraken en dat dit het begin zal zijn van het uiteenvallen van Sudan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer