Noodkreet van schippersinternaten
ZWIJNDRECHT - Het water staat het personeel en de directies van de internaten voor schipperskinderen „aan de lippen.” „De situatie is niet langer verantwoord. De zorg voor de kinderen komt in gevaar.”
In Zwijndrecht waren maandag 170 personeelsleden van alle schippersinternaten bij elkaar. „In totaal werken er 540 mensen bij de internaten samen, dus bijna een derde van hen is hier. Dat zegt iets over wat er aan de hand is. Iedereen voelt de nood”, zegt een van de aanwezigen.De medewerkers zijn niet in de eerste plaats bij elkaar gekomen om te klagen over het lage salaris, maar vooral om hun grote bezorgdheid te uiten over de kwaliteit van de zorg aan de schipperskinderen. Die komt ernstig in de knel, ervaren ze elke dag.
Rob van Rooijen, voorzitter van de ondernemingsraad van Stichting De Meander, waaronder een paar internaten vallen: „Per jongere krijgen wij nu al een aantal jaren hetzelfde bedrag. Terwijl de kosten stijgen. Er is bezuinigd en bezuinigd. Afdelingshoofden en teamleiders zijn verdwenen. Hun taken zijn overgenomen door de andere personeelsleden.
Er komen ook meer jongeren met problemen in onze internaten. Die vragen meer aandacht. Alles bij elkaar zorgt dat voor een enorme taakverzwaring. De zorg voor de kinderen komt daardoor in de verdrukking.”
Verder vinden de aanwezige werknemers en vakbonden dat de salarissen nodig moeten worden verhoogd. Van Rooijen: „De salarissen zijn al een aantal jaar hetzelfde gebleven. Er is geen geld voor verhogingen. In 2003 is door de werkgeverskoepel Nevis een overeenkomst getekend dat de salarissen van het personeel gelijk getrokken zouden worden met die in de jeugdzorg. Er zit echter nog steeds een brutoverschil van 4000 euro tussen.”
Door de lage salarissen en de lage vergoedingen per kind ligt er een tijdbom onder de kwaliteit van de dienstverlening, staat in een brief met een noodkreet die maandag is verstuurd aan staatssecretaris Ross van VWS, aan de leden van de vaste Kamercommissie voor VWS en de werkgeverskoepel Nevis. De koepel wordt opgeroepen minder afwachtend te zijn en meer op te komen voor de belangen van de internaten. De brief is ondertekend door de vakorganisaties, waaronder RMU-onderhandelaar Chr. Baggerman.
Peter Vlot, ambtelijk secretaris van de werkgeversvereniging Nevis, zit intussen met de handen in het haar. „Wij staan helemaal achter de eisen en wensen van het personeel, maar ik kan niet veel. Er is geen geld voor salarisverhogingen.”
Dat het personeel wil dat de Nevis harder gaat onderhandelen met het ministerie, begrijpt hij, maar een snelle oplossing ziet Vlot niet. „Wij hebben de staatssecretaris van VWS al voor de zomer een brief gestuurd waarin wij om 8 miljoen euro vragen om de salarissen gelijk te kunnen trekken met die in de jeugdzorg en ook de extra kosten van de slaapdiensten op te vangen nu de arbeidstijdenwet voorschrijft dat dat ook werkuren zijn.”
Het ministerie heeft tot nu toe niets van zich laten horen, aldus Vlot, voor wie het ook een bittere pil was dat op Prinsjesdag in de begrotingsplannen niets over meer geld voor de schippersinternaten stond.
Corrie van Brenk-van Barneveld van de Abvakabo vindt het „achteraf naïef” dat de werkgeversvereniging Nevis in 2003 een handtekening heeft gezet om er voor te zorgen dat de salarissen op een gelijk niveau zouden komen als in de jeugdzorg zonder dat bekend was dat daarvoor meer geld van het ministerie van VWS zou komen.
Dat is ook de reactie van het ministerie. „Wij hebben in 2003 niet aan tafel gezeten met de bonden. De staatssecretaris blijft de schippersinternaten als een aparte groep zien, die geen deel uitmaakt van de jeugdzorg. In de jeugdzorg gaat het om kinderen met problemen; dat is wat anders dan het opvoeden van kinderen in schippersinternaten.”
De nijpende situatie in de internaten is dankzij een onderzoek bekend op het ministerie. De woordvoerder: „Wij weten van de problemen, maar ik heb het idee dat tijdens de bijeenkomst maandagmorgen niet duidelijk is gecommuniceerd dat het ministerie niet zo lang geleden heeft besloten voor dit jaar nog 250.000 euro en voor volgend jaar 500.000 euro toe te zeggen aan de internaten. Dat staat ook verwoord in een brief die dezer dagen naar de Kamer gaat.”
Op 17 oktober zitten de bonden en de werkgevers weer om de tafel. Voor 13 november staat een volgende bijeenkomst van het personeel gepland.