Binnenland

Iran als stabilisator of duistere macht

GOUDA - Iran als stabilisator van het Midden-Oosten. Of: Iran als duistere macht die uit is op de vernietiging van Israël. Deze twee visies kwamen maandag naar voren tijdens een debatavond van de SGP-jongeren in Gouda.

Redactie politiek
10 October 2006 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 04:11
GOUDA – De SGP-jongeren hielden maandag in Gouda een discussiebijeenkomst over brandhaarden in de wereld, die uiteindelijk vooral ging over de rol van Iran in het Midden Oosten. Sprekers waren oud minister Van Aartsen, Europarlementariër Belder en kolo
GOUDA – De SGP-jongeren hielden maandag in Gouda een discussiebijeenkomst over brandhaarden in de wereld, die uiteindelijk vooral ging over de rol van Iran in het Midden Oosten. Sprekers waren oud minister Van Aartsen, Europarlementariër Belder en kolo

Iran domineert een groot deel van de bijeenkomst over brandhaarden in de wereld. Vooral nadat oud-minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen (VVD) Iran neerzet als mogelijke stabilisator in het Midden-Oosten. „Iran heeft een enorme invloed op de regio”, licht de liberale parlementariër toe. „Soms moet je je vijanden gebruiken om de situatie in het gebied te stabiliseren.”Grote delen van de Iraanse bevolking zijn gematigder dan het regime, vervolgt Van Aartsen. „Het is de kunst een zodanige politiek te voeren dat die gematigde krachten weer aan de macht komen. Als jonge mensen die snakken naar verandering steun vanuit het Westen krijgen, maak je Iran van een grote destabilisator weer tot een stabiliserende factor in het Midden-Oosten.”

SGP-Europarlementariër Belder gelooft daar niet in. De Iraanse machthebbers hebben in hun politieke systeem allerlei drempels ingebouwd om te voorkomen dat hervormers aan de macht komen, weet hij. „Het zittende regime is heel repressief.” Belder vindt dat de internationale gemeenschap te lang geduld met de islamitische republiek heeft gehad. „Ik word moe van al het gepraat met Iran. We moeten daden stellen richting dat land.” Concreet denkt de Europarlementariër aan militaire manoeuvres in de Perzische Golfregio.

Het Nederlandse leger doet regelmatig mee aan oefeningen in dat gebied, stelt kolonel H. Morsink, gewezen commandant van de ISAF-macht in Afghanistan. Iran ligt daar niet wakker van, weet hij. „Het land is wel onder de indruk van de samengebalde kracht van de NAVO.”

Van Aartsen waarschuwt voor een militaire aanval op Iran. „De vraag is of je dan ooit je doelen zult bereiken.” Het land militair uitschakelen zal vrijwel onmogelijk blijken, vreest hij. Een aanval zal op een „fiasco” uitlopen, stelt de VVD’er, omdat het Westen niet weet welke doelen het waar moet uitschakelen. „Met een aanval breng je eerder jezelf dan Iran in gevaar.”

Kolonel Morsink is „helemaal niet blij met nucleaire wapens in handen van onvoorspelbare mensen”, maar vindt dat er nog genoeg andere mogelijkheden zijn om Iran aan te pakken, zoals economische sancties. „De dreiging is nog niet zo groot dat direct militair ingrijpen nu nodig is.” Bovendien is Iran aanvallen nog niet zo simpel. „Als het wel eenvoudig was, had Israël het al lang gedaan.”

Belder blijft ervan overtuigd dat het „onze plicht is te strijden tegen duistere machten in en buiten ons.” Iran is volgens hem zo’n duistere macht. De strijd tegen islamitisch fundamentalisme, in Iran, Afghanistan of waar dan ook, is een zaak van lange adem, stelt hij. De Europarlementariër vraagt zich af of westerse democratieën, met hun snel wisselende coalities, dat geduld wel kunnen opbrengen.

In Afghanistan bijvoorbeeld zijn zeker nog tien jaar militairen nodig om het land te helpen opbouwen, schat Morsink. Belder vindt dat nog een optimistische schatting. Van Aartsen komt onmiddellijk aan zijn zorg tegemoet. „Als daar nog tien jaar Nederlandse militairen nodig zijn, dan doen wij dat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer