Parlementvaria
Eindelijk was het zover: donderdag werd de Kleine Kamer geopend, de nieuwe kindercrèche in de Tweede Kamer.
CDA-fractievoorzitter Verhagen had in 1984 als beleidsmedewerker van het CDA al gepleit voor kinderopvang in het Kamergebouw. Tweeëntwintig jaar later wordt dan toch door Kamervoorzitter Weisglas een heus kinderdagverblijf geopend.
Ruim 500.000 euro kostte de bouw van de Kleine Kamer. Dat is ook wel te zien: speeltoestellen glimmen van nieuwigheid, keurige schilderijtjes aan de wand, uitstekende sanitaire voorzieningen, zelfs een douche om het grut te reinigen - geheel conform de regelgeving.Grote vraag was: waar zijn de kinderen?
Op het openingsfeestje waren vooral politici, beleidsmedewerkers en crècheleidsters -veel crècheleidsters- aanwezig. Kinderen waren in geen velden of wegen te bekennen. Ja, Mees was er, de peuter van CDA-Kamerlid Van Vroonhoven. Maar Mees zit al op een andere crèche in Den Haag.
De directeur van de Kleine Kamer blaakte desalniettemin van zelfvertrouwen. Ze had al achttien aanmeldingen: geen slechte prestatie voor een net geopende crèche. Maar waar zijn al die kinderen dan? Ze wees op de buik van een passerende zwangere vrouw: „Daar zit onze toekomst.”
PJD
Weemoed
Oppositiepartijen en coalitiepartijen kregen donderdag voor het laatst de gelegenheid elkaar eens goed de waarheid te zeggen over het nieuwe verzekeringsstelsel in de gezondheidszorg. Binnen enkele weken start het verkiezingsreces, en dan zijn de kansen verkeken. De partijen maakten dan ook volop gebruik van de laatste mogelijkheid.
Hoogtepunt vormde de vraag wie de nieuwe minister van Volksgezondheid zou moeten worden. PvdA-Kamerlid Arib wierp deze vraag op. Ze kwam daarmee op de proppen nadat ze het beleid van VVD-minister Hoogervorst in zijn algemeenheid en over het zorgstelsel in het bijzonder, stevig hekelde: „Deze minister denkt dat hij een dokter is, maar hij gedraagt zich als een kwakzalver.” Minister Hoogervorst keek schijnbaar ongeïnteresseerd de zaal in, maar hij hoorde alles, zo zou blijken.
Arib vertelde dat ze had gelezen dat minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie naar VWS wilde. „Nee toch”, zo vroeg partijgenoot Heemskerk quasiverbaasd, „dan is zeker de campagne van de VVD begonnen?”
Nu is het genoeg, dacht Hoogervorst, die zelf niet beschikbaar is voor een volgende termijn. Hij boog zich naar de microfoon en zei met gepaste overtuigingskracht in de richting van Arib: „Dan zal de sector nog met weemoed aan mij terugdenken.”
GV
Passage
De moord op Pim Fortuyn blijft de gemoederen in de politiek bezighouden. Zo ook vorige week. De Kamer zou stemmen over een aantal moties van PvdA-Kamerlid De Vries over de zaak-Donorov. Donorov was een asielzoeker die na zijn uitzetting in Spanje zelfmoord heeft gepleegd. Kamerlid Eerdmans stelde in een verklaring voorafgaand aan de stemming dat De Vries in zijn moties een rechtstreeks verband legt tussen uitzetting door minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en de zelfmoord van de suïcidale Donorov. „Als de heer De Vries destijds (bij de moord op Fortuyn in 2002 was hij minister van Binnenlandse Zaken, KdG) dezelfde zorgvuldigheid had betracht als die waarmee hij minister Verdonk nu opzadelt, had niet ik hier gestaan, maar Pim Fortuyn.”
De Vries reageerde als door een wesp gestoken: „De laatste passages van de heer Eerdmans vind ik totaal ongerijmd en onbehoorlijk.” Ook GroenLinksfractievoorzitter Halsema wilde iets zeggen, maar dat mocht niet van Kamervoorzitter Weisglas. „Ik dank u allen voor de adviezen die u mij ongevraagd geeft”, zei hij tegen Kamerleden die zich met de zaak wilden bemoeien, „maar ik kan het al een aantal jaren goed zelf af.”
Nog dezelfde dag sloeg bij Weisglas echter de twijfel toe. Had hij de zaak nu echt wel goed afgehandeld? Nee, besloot hij. In de media stelde de voorzitter dat hij Eerdmans zijn laatste woorden niet had moeten toestaan. Dat siert Weisglas. De Kamervoorzitter kan zijn werk inderdaad goed aan, maar soms kan het beter.
KdG
Computer
22 november 2006. Bos verslaat met een ruime voorsprong Balkenende. Zijn PvdA eindigt op 50 zetels. Concurrent CDA blijft steken op 44. Pikant detail: juist in traditionele CDA-bolwerken blijken kiezers overgelopen naar de PvdA.
Die vreemde wending in de verkiezingsstrijd wekt meteen de achterdocht van opiniepeilers en politicologen. De christendemocraten eisen een diepgaand onderzoek naar fraude met stemcomputers.
Twee weken later blijkt daar inderdaad sprake van te zijn. De linkse actiegroep BBB (Bos de Baas aan het Binnenhof) heeft in een aantal plaatsen de stemcomputers gekraakt en de werkelijke stemverhoudingen veranderd.
Onzin, zo’n scenario? Niet helemaal, als we afgaan op de actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl. De groep, die bestaat uit mensen uit de ict-wereld, gaf vorige week een persconferentie waarin zij met kracht van argumenten betoogde dat stemcomputers niet betrouwbaar zijn.
Het kabinet doet er goed aan nog eens grondig in deze materie te duiken. Als het niet voor 100 procent zeker weet te maken dat een stem op zeg even de SGP ook echt bij die partij uitkomt, ligt een volgende politieke crisis op de loer.
Democratie kan niet zonder vertrouwen, zegt men wel eens. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we dan ook maar zonder meer op onze digitale hulpmiddelen moeten vertrouwen.
AdJ
Agenda
De Tweede Kamer maakt deze week een start met de behandeling van de afzonderlijke begrotingshoofdstukken. Woensdag en donderdag staat de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op de agenda. Eveneens woensdag debatteert de Kamer over de evaluatie van de gang van zaken rond de moord op Theo van Gogh.