Binnenland

Nederlandse relaties in door Israël bezette gebieden

DEN HAAG (ANP) – Tussen Nederland en bedrijven in door Israël bezette Palestijnse en Syrische gebieden zijn uitgebreide economische relaties. Dat gaat om Nederlandse handelspartners van Israëlische bedrijven in de Gazastrook, de Westoever en de Golan Hoogvlakte of om bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven die er investeren.

7 October 2006 15:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:10

Dat laat onderzoek zien van United Civilians for Peace, een organisatie die zich namens zes hulporganisaties inzet voor een rechtvaardige oplossing van het Palestijns–Israëlische conflict. Het onderhouden van dergelijke relaties staat op gespannen voet met maatschappelijk verantwoord ondernemen en met normen die de Verenigde Naties (VN) hebben vastgelegd.Eind vorig jaar antwoordde minister Bot (Buitenlandse Zaken) nog op Kamervragen dat hem geen Nederlandse bedrijven bekend zijn die investeren in bezette Palestijnse gebieden of die handel drijven met bedrijven die gevestigd zijn in nederzettingen in deze gebieden.

De onderzoekers hebben 25 Nederlandse handelspartners gevonden van bedrijven in Israëlische nederzettingen die naar Nederland exporteren. Daarnaast zijn er twee Nederlandse bedrijven, waaronder Unilever, die investeren in de nederzettingen en nog eens twee die diensten verlenen die de bezetting van de Palestijnse gebieden ondersteunen. Ook zijn er veertien Nederlandse dochterondernemingen van zes bedrijven met activiteiten in de nederzettingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer