Binnenland

Van Mierlo twijfelt over voortbestaan D66

AMSTERDAM (ANP) – Mede–oprichter Hans van Mierlo van D66 vraagt zich hardop af of de partij bestaansrecht heeft. In het tv–programma EenVandaag zegt Van Mierlo vrijdagavond dat tijdens het D66–partijcongres zaterdag een cruciale vraag voorligt. „Ga je nog door of zeg je dat het na 40 jaar genoeg is geweest", aldus Van Mierlo.

Volgens Van Mierlo heeft de partij haar geloofwaardigheid verloren door als coalitiepartner in Balkenende–II geen breekpunt te maken van het beleid van VVD–minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken).

6 October 2006 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:10

Dittrich, D66–fractieleider tijdens het grootste deel van de afgelopen kabinetsperiode, is het niet met Van Mierlo eens. Hij wijst erop dat hij het regeerakkoord ter goedkeuring aan de D66–achterban heeft voorgelegd en dat die in ruime meerderheid instemde. De fractie heeft het beleid van Verdonk altijd kritisch gevolgd, aldus Dittrich. „De voortbestaansvraag is voor mij niet aan de orde. Er is voldoende ruimte voor een sociaal–liberale partij".Ook voormalig D66–vicepremier Brinkhorst is er nog steeds van overtuigd dat een partij als D66 hard nodig is. Hij reageerde laconiek op de uitlatingen van Van Mierlo. Volgens Brinkhorst heeft de oud–partijleider wel vaker dit soort dingen gezegd. D66–europarlementariër In ’t Veld gaat het vooral om het gedachtegoed. Dat hoeft volgens haar niet per definitie onder de vlag van D66.

Lijsttrekker Pechtold wil pas zaterdag reageren op de woorden van Van Mierlo. Ook fractieleider Van der Laan wil niet op de uitspraak van Van Mierlo ingaan.

D66 zit electoraal al jaren in de versukkeling. De partij haalde in 1994 nog 24 Tweede Kamerzetels. Dat werden er bij elke volgende verkiezing minder. In 2003 was D66 teruggezakt naar zes zetels. Volgens de peilingen zouden er daar nog een of twee van overblijven.

D66 maakte sinds zijn oprichting deel uit van diverse kabinetten: Den Uyl, Van Agt–II en –III, Paars–I en –II en Balkenende–II. In juni stapten de Democraten uit dit laatste kabinet omdat ze niet langer verantwoordelijkheid wilden dragen voor het beleid van Verdonk.

Pechtold onderstreepte vrijdag tijdens een jubileumbijeenkomst van zijn partij de succcessen die D66 boekte als het gaat om het verbeteren van de tolerantie. Veworvenheden als het homohuwelijk en de liberale Nederlandse wetgeving voor euthanasasie, prostitutie en softdrugs zijn voor een niet gering deel aan D66 te danken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer