Cultuur & boeken

Fabrikant: stemmachine beveiligd tegen manipulatie

GROENLO (ANP) – Stemmachines zijn zoals alles te manipuleren, maar de stemapparaten van Nedap zijn beveiligd tegen moedwillige manipulatie. Dat stelt de fabrikant uit Groenlo in een verklaring naar aanleiding van de beschuldiging van een actiegroep dat de stemmachines niet beveiligd en daardoor fraudegevoelig zijn.

5 October 2006 14:04Gewijzigd op 14 November 2020 04:10

„Tegen iedere nieuwe bedreiging worden maatregelen genomen", verzekert Nedap. De uitslag van het elektronisch telapparaat van Nedap is volgens het bedrijf ook „veel moeilijker" te manipuleren dan bij papieren verkiezingen. Volgens de fabrikant is het algemeen aanvaard dat het handmatig tellen van veel stembiljetten steeds tot verschillende uitkomsten leidt.Het verkiezingsproces met Nedap–machines is „omgeven door procedures voor zorgvuldigheid, toezicht en borging." Het bedrijf wijst er verder op dat de stemmachines in ons land eind jaren zestig van de vorige eeuw zijn ingevoerd om de integriteit van de verkiezingen te verbeteren. Kiezers die met een machine stemmen, maken volgens de fabrikant minder onbewuste vergissingen bij het aangeven van hun voorkeur.

In een reactie op de ophef rond de stemcomputers stelt Nedap verder: „Het is goed te constateren dat de burgers zo betrokken blijken te zijn bij de integriteit van de verkiezingen. Dit komt de democratie ten goede." De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl stelt de zaak aan de kaak om de Tweede Kamerverkiezingen eerlijk en controleerbaar te laten verlopen.

Eind vorige maand kondigde minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) al aan dat hij de stemmachines extra laat beveiligen. Ze worden verzegeld, de software krijgt een extra beveiliging en TNO gaat de software controleren. Die maatregelen acht de actiegroep volstrekt onvoldoende.

Nicolaï stelde woensdagavond opnieuw dat niemand hoeft te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de stemmachines. Er bestaat volgens hem een „zeer geringe kans op fraude."

De SP in de Tweede Kamer drong donderdag aan op een spoeddebat over de stemmachines. Maar de fractie kreeg daarvoor onvoldoende steun. Wel moet Nicolaï uiterlijk dinsdagochtend alle schriftelijke Kamervragen over de kwestie beantwoorden. De partijen bekijken vervolgens of ze het nodig vinden om met spoed in debat met de minister te gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer