„Stem met potlood, machine is fraudegevoelig"
DEN HAAG (ANP) – Kiezers zouden bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november in het hele land weer met potlood en stembiljet moeten stemmen. De meeste stemmachines, die op veel plaatsen al jarenlang worden gebruikt, zijn niet beveiligd en daardoor fraudegevoelig. Daardoor valt niet te controleren of de verkiezingen eerlijk zijn verlopen.
Dat stelde de actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl donderdag in Den Haag bij de presentatie van een eigen onderzoek naar stemcomputers van Nedap. Veruit de meeste gemeenten in Nederland maken gebruik van stemmachines van dat bedrijf. Volgens de actiegroep, die bestaat uit mensen uit de ict–wereld, zijn de beveiligingsproblemen van de apparaten niet voor de komende verkiezingen op te lossen en zouden we daarom terug moeten naar het stembiljet.De groep heeft de software en de printplaat van een stemcomputer onderzocht en met eigen software getest om te kijken of het mogelijk is er verkiezingsfraude mee te plegen. Dat bleek buitengewoon eenvoudig, stelt de groep. Ook is te herleiden wat iemand heeft gestemd, terwijl de apparaten dit kiesgeheim moeten waarborgen. Een Nedap–stemcomputer zendt namelijk radiosignalen uit, die met een scanner en een TomTom–navigatiesysteem tot op 25 meter zijn op te vangen.
Ook kwam de groep erachter dat op alle 8000 stemmachines van Nedap in ons land dezelfde sleutel wordt gebruikt waarmee het hoofd van een stembureau de verkiezingen opent en sluit. „Het is het meest eenvoudige sleuteltje dat ik heb gezien, het is drie keer niks", zei sleutelspecialist Barry Wels. Het sleuteltje is op internet te bestellen. Journalisten kregen er een tijdens de persconferentie.
De actiegroep had recent twee stemcomputers gekocht van een gemeente die ze over had na een gemeentelijke herindeling. Om welke gemeente het gaat, wilden de woordvoerders niet zeggen. De groep heeft alle bevindingen en ook de software van de Nedap–machines op internet gezet. Dat geldt niet voor de fraudesoftware die de groep zelf heeft ontwikkeld.
Als minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) niet snel adequate maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de verkiezingen eerlijk en controleerbaar kunnen verlopen, spant de groep zoals woensdag al aangekondigd, een kort geding tegen hem aan. Volgens de initiatiefnemers is de kans daarop groot, omdat ze menen dat de huidige generatie stemcomputers niet meer veilig wordt.