Affaire-Foley werkt door in politiek VS
NEW YORK - De affaire rond de Republikeinse parlementariër Mark Foley, die seksueel getinte e-mails naar ”pages” (loopjongens) van het Amerikaanse Congres heeft gestuurd, dreigt de positie van voorzitter Dennis Hastert van het Huis van Afgevaardigden te ondermijnen.
De conservatieve The Washington Times eiste dinsdag in een commentaar onomwonden Hasterts aftreden.De krant vindt het „onvergeeflijk” dat Hastert al maanden van Foleys wangedrag op de hoogte was, maar niets ondernam. Prominente Republikeinen, onder wie president Bush, schoten Hastert dinsdag te hulp, maar uit tal van reacties blijkt dat veel Republikeinen zeer bezorgd zijn over de electorale gevolgen van de affaire. „Wij zijn de partij van waarden, maar in deze affaire hebben wij om electorale redenen die waarden verkwanseld omdat de partijleiding bang was dat Foley zijn zetel in Florida zou kwijtraken”, aldus Republikeins afgevaardigde Ray LaHood gisteren.
Foley trad eind vorige week af nadat ABC-News zijn verdachte e-mails aan pages wereldkundig maakte. Foleys advocaat, David Roth, maakte dinsdag bekend dat de rooms-katholieke afgevaardigde in zijn jeugd „misbruikt” zou zijn door priesters. Het wangedrag van Foley tegenover minderjarige pages in het parlement zou verder het gevolg zijn geweest van overmatig alcoholgebruik. Daarom heeft Foley zich volgens Roth voor een ontwenningskuur gemeld bij een kliniek.
Zijn collega LaHood vindt dat een „slappe uitvlucht.” „Hij verstopt zich in een ontwenningskliniek en laat z’n collega’s intussen zitten met de vragen van geschokte kiezers”, aldus LaHood.
Begin november worden tussentijdse verkiezingen gehouden, waarbij het Huis van Afgevaardigden opnieuw wordt gekozen. De affaire-Foley kan de Republikeinen volgens peilingen op een verlies van tien tot twaalf zetels komen te staan.
De ongehuwde Foley heeft altijd geruchten ontkend dat hij homoseksueel is. Voormalige pages komen met berichten dat er in 1995 onder de loopjongens in het Congres al werd gewaarschuwd voor de „toenaderingen” van afgevaardigde Foley. Het is volgens oud-page Mark Beck-Heyman onmogelijk dat de Republikeinse partijleiding niet al lang op de hoogte was van hij omschrijft als „Foleys neigingen.”