Kerk & religie

Protest tegen wapenhandel

De nieuwe aartsbisschop van Canterbury, dr. Rowan Williams, heeft samen met andere anglicaanse kerkleiders, rooms-katholieke bisschoppen en leiders van de Baptistenunie de Britse regering opgeroepen een einde te maken aan de „onethische wapenhandel.”

Michaël As
29 July 2002 09:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:43

De actiegroep Campaign Against the Arms Trade (CAAT) deelde vorige week, tijdens de zeven dagen durende vliegshow in Farnborough, pamfletten uit. Daarin wordt het standpunt van de kerkleiders verwoord. Op de vliegshow stonden, zoals gebruikelijk, veel geïnteresseerden naar al het overvliegende fraais te kijken. En er werden weer heel wat lucratieve contracten afgesloten met minder fraaie mogendheden, die hun geld beter aan hulp en infrastructuur voor de eigen straatarme bevolking kunnen gebruiken.

„Voorheen waren het voornamelijk soldaten die het slachtoffer werden van de oorlog. In de moderne oorlog valt 90 procent van de slachtoffers onder onschuldige burgers, en van hen is de helft kind. Engeland moet als een van de grootse wapenproducenten ter wereld zijn verantwoordelijkheid nemen”, aldus de kerkleiders. „Christelijke gemeenschappen van over de hele wereld roepen onze hulp in om een eind te maken aan de stroom van wapens die op hun land afkomt. Zij smeken ons om hun politieke verschillen en conflicten niet langer financieel uit te buiten. Wij zijn ons bewust van de pogingen die de Britse regering onderneemt om de vuile handel te bestrijden, maar de wapenhandel is absoluut niet doorzichtig en de Britse wapenexport blijft constant.” De kerkleiders beëindigen de brief met de oproep subsidies aan de wapenhandel te beëindigen: „Wij geloven dat dit een goed moment is om tot inkeer te komen, van hart, ideeën en industrie. In het bijzonder vragen wij de regering om de controle op de export te intensiveren en de subsidies te stoppen.”

Wapenexporteurs krijgen van de Britse overheid jaarlijks bijna 1,5 miljard euro. Dat geld kunnen de bedrijven krijgen als ze proberen over te stappen van wapens op civiele producten.

De Britse regering kwam onlangs in een moeilijke positie toen bleek dat zij exportvergunningen had verstrekt voor onderdelen voor Amerikaanse F-16-straaljagers, bestemd voor Israël. De regeringspartij Labour haalde fel uit naar de minister van Defensie, Patricia Hewitt. De partij noemde het onethisch dat Engeland bijdraagt aan Israëlische operaties in het Midden-Oostenconflict.

Op de vliegshow in Farnborough was naast allerlei materieel van de luchtmacht de eurofighter Typhoon te zien. The Society of British Aerospace (SBAC) was gastheer van ongeveer 1200 wapenhandelaars.

De actiegroep Campaign Against the Arm Trade (CAAT) protesteerde tegen de show en deelde pamfletten met de bezwaren van de bisschoppen uit. Een van de Britse kranten plaatste een foto van Tony Blair op de cover en kopte fijntjes: ”Wij zijn niet ethisch, we zijn Brits”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer