Binnenland

Zuid–Korea dringt aan op schrappen kernproef

TOKYO (AP) – Het door Noord–Korea aangekondigde voornemen om een kernproef te houden heeft ontsteltenis gewekt in de regio. China, Zuid–Korea en Japan kondigden woensdag aan topoverleg te houden en Australië ontbood de Noord–Koreaanse ambassadeur uitleg te geven.

4 October 2006 07:04Gewijzigd op 14 November 2020 04:09

De Zuid–Koreaanse president Roh Moo–hyun zei dat ‘maatregelen’ nodig zijn om Noord–Korea duidelijk te maken wat de consequenties zijn als het zijn voornemen doorzet. Tegelijkertijd drong hij aan op ‘versterkte inspanningen door middel van dialoog’ om Noord–Korea van de kernproef af te houden. Welke maatregelen hij voor ogen heeft liet het bureau van Roh in het midden.De Japanse premier Abe zei in een schriftelijke reactie op vragen uit het parlement dat het onaanvaardbaar zou zijn als Noord–Korea een kernproef zou houden. Het onderwerp zal ‘uiteraard’ aan de orde komen tijdens afzonderlijke topontmoetingen die Abe komend weekeinde heeft met de leiders van China en Zuid–Korea, zei een kabinetswoordvoerder.

Plaatsvervangend kabinetschef Shimomura zei dat een Noord–Koreaanse kernproef een ernstige bedreiging voor de vrede en veiligheid van Noordoost–Azië en de internationale gemeenschap zou zijn. Shimomura zei dat Japan nog bezig is inlichtingen te vergaren. De krant Asahi schreef dat Japanse spionagesatellieten dinsdag geen activiteiten hebben bespeurd die wijzen op directe voorbereidingen op een kernproef, zoals het afsluiten van wegen of in gereedheid brengen van meetapparatuur. Ook onderschepte radioboodschappen zouden niet duiden op een op korte termijn te houden kernproef.

China, de belangrijkste bondgenoot van Noord–Korea, maande de regering in Pyongyang tot kalmte en terughoudendheid. Woordvoerder Liu Jianchao liet in een verklaring op de website van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken weten dat Beijing voorstander is van een gedenucleariseerd Noord–Korea. Hij riep alle partijen die betrokken zijn bij het zogenoemde zeslandenoverleg op ‘acties die de spanningen verhevigen’ te vermijden.

De Noord–Koreaanse ambassade in Australië sprak tegen dat de aankondiging een provocatie is. De situatie op het Koreaanse schiereiland is zeer gespannen er kan elk moment oorlog uitbreken, zei ambassademedewerker Pak Myong–guk. De Verenigde Staten bedreigen Noord–Korea met militaire en economische middelen en het ontwikkelen van nucleaire afschrikking is een ‘overeenkomstige verdedigingsmaatregel’. Pak voegde eraan toe dat Noord–Korea nooit als eerste kernwapens zal inzetten of zal bijdragen aan de verspreiding van kernwapens.

Noord–Korea wil het Koreaanse schiereiland denucleariseren en de nucleaire dreiging in de wereld verminderen, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer