Economie

Solvay vult miljoenen griepspuiten

OLST - Hoge hekken, bewakingscamera’s en soms honden. Chemische bedrijven houden de poorten het liefst gesloten. Behalve aanstaande zaterdag.

Riekelt Pasterkamp
3 October 2006 09:13Gewijzigd op 14 November 2020 04:09
OLST – De geneesmiddelen die Solvay Pharmaceuticals in Olst vervaardigt, worden toegepast bij aandoeningen aan het maag darmkanaal en bij ooraandoeningen. Vanuit het Overijsselse rivierdorp gaan de geneesmiddelen de hele wereld over. Bij Solvay in Olst
OLST – De geneesmiddelen die Solvay Pharmaceuticals in Olst vervaardigt, worden toegepast bij aandoeningen aan het maag darmkanaal en bij ooraandoeningen. Vanuit het Overijsselse rivierdorp gaan de geneesmiddelen de hele wereld over. Bij Solvay in Olst

Tijdens de Dag van de Chemie op 7 oktober (www.dagvandechemie.nl) is het publiek welkom bij verschillende bedrijven, onderzoeksinstituten, ziekenhuislaboratoria, waterbedrijven, keuringsdiensten en onderwijs- en kennisinstellingen.De Dag van de Chemie is een initiatief van de VNCI, Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie.

Doel van de dag is om aan het publiek te laten zien hoe de chemie „op een verantwoorde en zorgvuldige wijze” bijdraagt aan producten en diensten die het leven „beter, makkelijker en gezonder” maken.

Chemie is eigenlijk overal: in kleding, medicijnen en voeding, maar ook in de auto en het huis. Mensen en dieren bestaan voor een groot deel zelf uit chemische processen.

De vorige open dag, in 2004, waaraan vijftig bedrijven en instellingen deelnamen, trok 30.000 bezoekers onder wie 15.000 kinderen.

Een van de deelnemende bedrijven zaterdag is Solvay Pharmaceuticals in Olst. „We zijn een beetje een vreemde eend in de bijt”, zegt woordvoerder Cor van der Linden. In Olst werkt men niet aan chemische processen, dat gebeurt bij Solvay in Weesp. Daar worden de actieve stoffen van de geneesmiddelen gemaakt.

In Olst, op een prachtige locatie langs de rivier de IJssel, heeft de volgende stap plaats: hier worden de actieve stoffen geprepareerd tot bruikbare medicijnen.

Van der Linden: „Wij ”blisteren” de tabletten en capsules in doordrukstrips en verpakken deze met bijsluiters in doosjes. Geneesmiddelen in vloeibare vorm vullen we af in flessen en sachets. Het griepvaccin Influvac, dat we ieder jaar in miljoenen injectiespuiten afvullen, wordt wereldwijd ingezet in de strijd tegen griep.”

De geneesmiddelen die Solvay Pharmaceuticals in Olst vervaardigt, worden toegepast bij aandoeningen aan het maag-darmkanaal en bij ooraandoeningen. Vanuit het Overijsselse rivierdorp gaan de geneesmiddelen de hele wereld over. Bij Solvay in Olst werken 350 medewerkers, van wie 275 in vaste dienst.

Tijdens de open dag gaat volgens Van der Linden extra aandacht uit naar de ontwikkeling van een vaccin tegen het vogelgriepvirus ter bestrijding van een mogelijke pandemie. De onderzoeksafdeling van Solvay in Weesp werkt hieraan in opdracht van de Nederlandse overheid.

Een groot probleem bij het maken van een vaccin is de productiecapaciteit. Als alle farmaceutische bedrijven ter wereld allemaal zouden meehelpen aan het maken van een vaccin tegen H5N1, zouden er nog maar 300 miljoen stuks per jaar gemaakt kunnen worden.

Niet voldoende, als je een paar miljard mensen wilt beschermen op het moment dat er een pandemie uitbreekt. De oorzaak ligt onder andere bij de manier waarop het vaccin gemaakt wordt. Het virus dat de immuunreactie in de mens moet gaan opwekken, wordt nu nog vermeerderd in bevruchte en bebroede kippeneieren. Er wordt gewerkt aan alternatieve manieren om het griepvirus te vermeerderen.

Zo zijn farmaceutische bedrijven als Nobilon, een onderdeel van Akzo, en Solvay erin geslaagd griepvirussen te laten groeien op gekweekte niercellen van honden.

In grote vaten waar cellen in groeien laat men een kleine hoeveelheid griepvirus los. Binnen een mum van tijd is er dan een grote hoeveelheid van. „Met dit systeem is veel sneller en makkelijker in te spelen op een plotselinge vraag.”

Solvay is al ver gevorderd met deze methode. Waarschijnlijk komt het bedrijf volgend jaar al met een griepvaccin op de markt dat op deze wijze is gefabriceerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer