Russen in Georgië in hoogste staat paraatheid
TBILISI - De Russische strijdkrachten in Georgië zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht en hebben opdracht gekregen gericht te schieten als hun bases worden aangevallen.
Dat heeft hun commandant, generaal Andrej Popov, zondag gezegd. Hij zei dat de Russische wet gebruik van geweld toestaat bij een aanval op zijn buitenlandse bases.De arrestatie van vier Russische officieren in Georgië bracht de toch al slechte relatie tussen Moskou en Tbilisi naar een dieptepunt. Nadat de vier woensdag waren opgepakt wegens spionage riep Rusland zijn ambassadeur en vrijwel al het ambassadepersoneel terug en maakte het Georgië uit voor bandietenstaat.
De Russische president Vladimir Poetin zei zondag dat de Georgische regering zich kennelijk laat influisteren door zijn buitenlandse vrienden en vergeleek de arrestaties met de vroegere repressie onder Lavrenti Beria, de beul van Josef Stalin. „Deze mensen denken dat zij zich onder het dak van hun buitenlandse sponsors comfortabel en veilig kunnen voelen”, zei hij bij de opening van een zitting van zijn veiligheidsraad. „Is dat wel zo?” Hij zei niet op welke landen hij doelde, maar sommige Russische parlementariërs beschuldigden de Verenigde Staten ervan de Georgische autoriteiten tot de confrontatie te hebben aangezet.
Naast ongeveer 2500 vredesmilitairen in de twee van Georgië afgescheiden provincies Abchazië en Zuid-Ossetië heeft Rusland tussen de 3000 en 4000 militairen op twee bases in Georgië. Het heeft beloofd deze troepen uiterlijk eind 2008 terug te trekken. De overeenkomst daarover is nog niet door het Russische parlement geratificeerd en een vooraanstaand lid van de dominerende fractie Ons Rusland zei dat de kans daarop door de arrestaties verder is afgenomen.
De Georgische minister van Buitenlandse Zaken, Gela Bezjoeasjvili, zei dat Georgië verwacht dat Rusland zich aan zijn afspraken houdt. Hij zei dat het Russische leger al wel het voor dit jaar overeengekomen aantal van zijn wapens uit Georgië heeft weggehaald. Hij beschuldigde Rusland ervan Georgië te willen straffen voor zijn onafhankelijke koers en bevestigde dat Georgië wil dat Rusland vertrekt uit Abchazië en Zuid-Ossetië.
Rusland heeft troepen in beide gebieden gestationeerd in de officiële hoedanigheid van vredesbemiddelaar. Het zegt niet te kunnen vertrekken zonder dat de twee provincies daarmee instemmen. Bezjoeasjvili zei dat Ruslands openlijke steun aan de separatisten laat zien dat het geen neutrale bemiddelaar is.
Het Russische militaire hoofdkwartier in Tbilisi wordt nog altijd omsingeld door Georgische militairen die de overdracht eisen van een vijfde van spionage betichte Russische officier, al is hun aantal inmiddels gereduceerd.
De Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov, heeft Georgië ervan beschuldigd met de arrestatie van de officieren het vertrek van het Russische leger te willen bespoedigen, om de handen vrij te krijgen voor een gewelddadige herinlijving van de twee provincies.
De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, heeft zaterdag de Georgische president Saakasjvili in een gesprek gewaarschuwd voor het gevaar van verdere escalatie en hem gemaand snel een oplossing te vinden voor het conflict met Rusland, maakte zijn woordvoerster zondag bekend.
De voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel de Gucht, heeft laten weten te gaan bemiddelen in het conflict. Hij had plannen maandag af te reizen naar het gebied. De Gucht riep alle betrokken partijen ertoe op de principes van het internationale recht na te leven, af te zien van provocaties en een directe dialoog op gang te brengen.