Doorbraak op bacteriegebied
In een ziekenhuis in Amsterdam zullen in september voor het eerst in de wereld genetisch gemanipuleerde bacteriën in mensen worden ingebracht, zo meldt het Duitse weekblad der Spiegel in de editie van deze week.
Een verzoek voor het experiment door wetenschappers is in juli nog door de inmiddels afgetreden minister van VROM, Jan Pronk, goedgekeurd. „Het is zo goed als zeker dat de proef doorgaat”, zegt Boet Glandorf van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het blad.
Twaalf testpersonen die aan de chronische darmkwaal Morbus Crohn leiden zullen miljarden genetisch gemanipuleerde bacteriën inslikken. De micro-organismen produceren in de darmen van de patiënten de protene Interleukin-10, die de ontsteking afremt.
Bioloog Lothar Steidler van de Belgische Universiteit Gent, maker van de bacteriën, zegt dat er geen gevaar is dat de microorganismen buiten de lichamen van de patiënten actief kunnen worden. „Ik heb ze extra zo gekweekt dat ze zich in de darm niet kunnen vermeerderen”, zegt Steidler tegen het blad. „Buiten het menselijk lichaam kunnen ze eigenlijk niet overleven.”