Binnenland

Lodensteinbestuur blijft bij PKN-besluit

AMERSFOORT - Het bestuur van het Van Lodenstein- en Hoornbeeck College houdt vast aan zijn besluit om de Hersteld Hervormde Kerk wel in zijn statuten op te nemen en de Protestantse Kerk in Nederland niet. Over het besluit bestaat zowel binnen als buiten de school onvrede.

Onderwijsredactie
29 September 2006 21:59Gewijzigd op 14 November 2020 04:09

Een bestuursdelegatie heeft vrijdagmiddag op het Van Lodensteincollege in Amersfoort het besluit toegelicht, nadat personeelsleden hierom hadden gevraagd.Het bestuur heeft de naam Nederlandse Hervormde Kerk in de statuten overal veranderd in Hersteld Hervormde Kerk. Leden die behoren tot de PKN en zich gebonden weten aan de gereformeerde belijdenis, blijven volgens het bestuur welkom, maar hun kerkgenootschap wordt niet meer in de statuten genoemd.

Onder docenten en ouders bestaat sinds het bekendworden van het besluit de vrees dat PKN-leden ”tweederangsleden” gaan worden.

Een van de sprekers vrijdagmiddag was G. P. P. Hogendoorn, lid van de personeelsraad. In een voorgelezen verklaring gaf hij aan het besluit als „bijzonder negatief” ervaren te hebben. Hij verweet het bestuur „een breuk” te slaan in de gereformeerde gezindte, terwijl volgens Hogendoorn „mensen die de waarheid liefhebben” elkaar juist in deze tijd hard nodig hebben.

Volgens Hogendoorn vragen zowel docenten als ouders die behoren tot de PKN zich af of ze nog welkom zijn op school. „Sommigen hebben zich al de vraag gesteld: Willen wij er nog wel bijhoren?” Hogendoorn deed „een klemmend beroep” op het bestuur om het besluit te heroverwegen.

Eerder deze week klonk die oproep op het Hoornbeeck College in Amersfoort. Daar las een medewerker van de locatie Rotterdam, mede namens collega’s, tijdens een personeelsvergadering een verklaring voor met dezelfde boodschap. Enkele medewerkers van de Rotterdamse locatie hebben een brief over de kwestie geschreven aan het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond, met het verzoek te reageren richting het schoolbestuur.

Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, bevestigt dit. Hij laat desgevraagd weten de afgelopen tijd „vele verontruste signalen” vanuit de achterban van de Lodenstein en het Hoornbeeck te hebben gekregen. „We praten er in onze oktobervergadering over.” Volgens Vergunst, oud-bestuurslid van een reformatorische school voor voortgezet onderwijs, leeft het onbegrip over het besluit breder dan in hervormd-gereformeerde kring. „Ook een kerkenraad van de Gereformeerde Gemeenten heeft een verontruste brief naar het schoolbestuur geschreven.”

Schoolbestuurslid mr. A. Dangremond spreekt desgevraagd over „een nuttige bijeenkomst” vrijdagmiddag op het Van Lodensteincollege. Volgens hem heeft de uitleg bijgedragen aan „meer begrip” voor het bestuursbesluit. „We hebben tegen het personeel gezegd: Beoordeel ons op onze daden. Kijk de komende tijd hoe het besluit in de praktijk uitpakt. Dat PKN-leden welkom blijven, blijkt uit de recente benoeming van enkele PKN-docenten.”

Volgens Dangremond verandert er „feitelijk niets” door de statutenwijziging. Hij noemt die wijziging „juridisch gezien het zuiverst”, omdat de exclusief gereformeerde grondslag van de schoolvereniging zich volgens hem niet verdraagt met de plurale grondslag die de PKN zou hebben.

Dat PKN-leden zich door het besluit achtergesteld voelen, noemt Dangremond „pijnlijk en heel verdrietig.” „Als handreiking heb ik tijdens de bijeenkomst geopperd om in formulieren voor de toelating van leerlingen en de profielschets voor docenten wel PKN-gemeenten die zich gebonden weten aan de gereformeerde belijdenis, op te nemen. Dat voorstel moet ik uiteraard eerst bespreken in het bestuur.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer