Britten zagen eigen land sterk achteruitgaan
LONDEN - De meerderheid van Britten vindt dat de leefbaarheid in het land in de afgelopen twintig jaar achteruit is gegaan. Criminaliteit en gebrek aan respect staan boven aan de lijst van klachten.
Dit zijn een paar uitkomsten uit een recente peiling van de BBC, gericht op het beeld dat de Bitse bevolking heeft van de levenskwaliteit in hun land. Maar liefst 47 procent van de ondervraagden geeft aan dat Groot-Brittannië een slechtere plek om te leven is dan twintig jaar geleden. Zevenentwintig procent ziet geen duidelijk verschil en slechts 24 procent vindt dat de leefbaarheid erop is vooruitgegaan.Er worden verschillende problemen genoemd. Bijna de helft van hen die een achteruitgang in leefbaarheid signaleert, noemt ”gebrek aan respect” en ”criminaliteit” als belangrijke redenen hiervoor. De nummers drie en vier zijn ”kosten levensonderhoud” en ”dreiging terrorisme”.
Onder degenen die een vooruitgang signaleren is deze pikorde enigszins anders. Voor hen staan terrorisme (44 procent) en criminaliteit (43 procent) boven aan het lijstje ”uitdagingen voor Groot-Brittannië vandaag de dag”. Hierna volgen ”gebrek aan respect, bescherming van het milieu” en het ”in stand houden van publieke diensten”.
Enquêteur Ben Rich van BBC News hoopt dat de resultaten een beeld geven van belangrijke sociale processen en thema’s die niet dagelijks het nieuws halen. „Veel veranderingen in de leefbaarheid van Engeland gaan heel geleidelijk. Deze gegevens bieden een momentopname van de zaken die mensen nu bezighouden.”
De vrij zwaarmoedige kijk van veel Britten lijkt een nieuwe emigratiegolf op gang te brengen. Uit een recente peiling van onderzoeksbureau IPPR blijkt dat een kwart van de Britse jongeren in de nabije toekomst naar het buitenland hoopt te kunnen verhuizen: een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden.
Danny Sriskandarajah, directeur van IPPR, vindt dat de regering in het migratiedebat ook met deze trend rekening moet houden. „Emigratie uit Groot-Brittannië heeft belangrijke consequenties voor het beleid. Hier is nog niet genoeg aandacht aan besteed. Het is belangrijk dat we gaan uitzoeken wat voor gevolgen het zal hebben als jonge, hoogopgeleide mensen het land verlaten.”