Geen elfde gebod voor college Haarlemmermeer
HOOFDDORP - De Schipholbrand eist geen verdere politieke slachtoffers meer in de raad van Haarlemmermeer. „Er is al een kop gerold, die van burgemeester Hertog.” De raad bleef donderdag met een kater achter. „Ik had hem graag nog wat willen vragen.”
De raadzaal van Haarlemmermeer leek gisteren even op de Tweede Kamer vorige week. De messen daar waren geslepen voor het debat met de verantwoordelijke bestuurders. Doordat de ministers Donner en Dekker opstapten, bleven de critici echter met lege handen achter.In Haarlemmermeer trad diezelfde avond burgemeester F. Hertog af, na het onderzoek over de Schipholbrand. Een katerig gevoel overheerste donderdag in het eerste debat over de kwestie. „Er zijn vragen genoeg voor Hertog, maar hij kan ze niet meer beantwoorden”, zegt CU/SGP-fractievoorzitter Hekstra. Dat wringt des te meer omdat de burgemeester bij zijn vertrek nogal wat vraagtekens opriep, aldus Hekstra. „Zo zei hij in zijn afscheidstoespraak zich alleen politiek, maar niet persoonlijk verantwoordelijk te voelen voor de fouten. Dan zeg je nogal wat.”
Volgens Hekstra is burgemeester Hertog gevlucht voor de storm. „Hij lag al niet zo lekker bij de raad.” Doelt hij op het feit dat Hertog in juni openlijk voor de raad moest toegeven op zijn computer sekssites te hebben bezocht? Hekstra: Ik doel onder meer op zijn bestuurlijke kwaliteiten. Al een jaar na zijn aantreden heeft de raad de burgemeester als voorzitter van de vergadering vervangen door een raadslid. Het ging gewoon niet met hem. Er zijn veel meer dingen, maar daar ga ik maar niet meer op in. Hij is weg en ik wil zijn imago niet verder schaden.”
CU/SGP toonde zich van alle partijen donderdag het meest kritisch op de zittende collegeleden. „Onbetrouwbaar”, zo oordeelde Hekstra. Grond voor zijn aantijging zijn schriftelijke vragen die de partij in januari 2005 stelde over de veiligheid van het cellencomplex op Schiphol-Oost. Hekstra: „Dat is driekwart jaar voordat de brand uitbrak.”
Zijn de cellen wel geschikt voor langdurig gebruik? wilde CU/SGP toen weten. Hekstra: „Het college antwoordde volmondig met ja. Maar nu blijkt dat er wel degelijk problemen bekend waren in de verlening van de vergunningen. Dat is onbetrouwbaar, en dat verwijt ik niet alleen de burgemeester.”
Voor de raad restte donderdagavond niets anders dan de wethouders te bevragen over de toekomst. Het college blijkt vol goede voornemens te zitten, te willen leren van de fouten, de regels beter te handhaven, zo bleek donderdag. Het college wil zo veel van de ramp leren dat coalitiepartij PvdA het wel welletjes vindt. „Bij andere instanties en overheden proef ik een laconieke houding als het om de regels gaat. En wij zouden dan als enige aan de slag moeten? Haarlemmermeer is net Kleinduimpje in zevenmijlslaarzen. Waar waren onze fracties in de Tweede Kamer toen minister Donner ons per Koninklijk Besluit verbood het cellencomplex te sluiten?”
Awareness, was ook een woord dat donderdag rondzong bij de voornemens van het college: waakzaamheid. Oppositieleider A. Koster (CDA) reageerde: „Ik wens het college die waakzaamheid toe, dat zo’n ramp morgen weer kan gebeuren.”
De naleving van de regels had donderdag de bijzondere aandacht van GroenLinks. De coalitiepartij zei te pleiten voor een elfde gebod: „Gij zult handhaven.” CU-man Hekstra was er niet zo van gediend. „Als het bestuur zich aan alle Tien Geboden zou houden, is dat elfde van u overbodig.”