Nederland doet het goed bij Chinese investeerders
AMSTERDAM (ANP) - Nederland doet het goed bij Chinese investeerders. Het is onder meer aantrekkelijk als doorvoerhaven naar de rest van Europa. Van de Europese landen zijn Nederland en Duitsland het meest in trek.
Dat blijkt uit onderzoek van de juridische en fiscale dienstverlener Loyens & Loeff.Het bureau voerde een enquête uit onder negentig Chinese bedrijven. Daarvan zegt 60 procent in Europa te willen uitbreiden. De totale Chinese buitenlandse investeringen laten volgens Loyens & Loeff een duidelijk stijgende lijn zien. In 2004 ging het nog om 44,8 miljard dollar (circa 35 miljard euro), vorig jaar al om 51,7 miljard dollar (ruim 40 miljard euro).
Dit zijn aanzienlijke bedragen, maar volgens Ewout Stumphius, advocaat bij Loyens & Loeff, is dit nog maar het begin. Bij de groei die China doormaakt, wordt vaak alleen maar gedacht aan de economie in China zelf en de rol die buitenlandse bedrijven daarin kunnen spelen. Minder bekend is volgens hem de omvang van de investeringen waartoe de Chinezen inmiddels zelf in staat zijn.
China beschikt over grote buitenlandse reserves en de „oorlogskassen” van Chinese ondernemingen zijn goed gevuld. Bij beursgangen in China worden tegenwoordig miljarden opgehaald. „Omdat de Chinese markt verzadigd begint te raken, gaan de Chinezen op zoek naar andere markten”, aldus Stumphius.
Bedrijven breiden uit en proberen meer kennis in huis te halen op het vlak van technologie en management, zodat ze zich beter met sterke merken kunnen profileren.
Dat juist Europa het goed doet bij de Chinezen, heeft ook een politieke achtergrond. Europa is in Azië niet betrokken bij politieke spanningen, terwijl Amerika dat wel is. „Europa ligt gevoelsmatig wat makkelijker als afzetmarkt”, zegt Stumphius.
Voor Nederland liggen er legio kansen, aldus het onderzoek. De handel tussen China en Nederland is alleen hier al goed voor 23.000 banen, zo blijkt uit gegevens die het Centraal Planbureau eerder deze maand naar buiten bracht.
Volgens Stumphius is het van groot belang dat de overheid een stimulerend beleid voert. Het moet bijvoorbeeld eenvoudiger worden om Chinezen te laten overkomen. Een aantal knelpunten in de regeling voor kennismigranten is eerder dit jaar aangepakt. Dat is volgens Stumphius een grote verbetering. Het is zaak ervoor te zorgen dat de Chinezen Nederland aantrekkelijk blijven vinden. „Ik denk dat we ons relatief eenvoudig beter op de kaart kunnen zetten. De perceptie is goed, maar mag niet verstoord worden.”