Binnenland

Stellingwerf (CU) uit gemeenteraad Ede

EDE - De Edese ChristenUniefractievoorzitter en oud-Tweede-Kamerlid D. Stellingwerf is uit de lokale politiek gestapt. Stellingwerf kon de raad niet overtuigen dat hij integer had gehandeld bij een geval van belangenverstrengeling.

Van onze correspondent
29 September 2006 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 04:08

Stellingwerf stapte op na een debat van drie uur. „Het spijt me zeer dat ik de raad niet heb kunnen overtuigen van mijn integriteit in deze zaak. Ik heb een zuiver geweten.” Het raadslid meldde dat hij zijn verantwoordelijkheid wilde nemen na sterk aandringen van diverse fracties. Eerder op de avond legde hij al een verklaring af waarin hij meldde volledig schuldig te zijn aan de belangenverstrengeling.Een eerdere brief met daarin de mededeling zich wellicht schuldig te hebben gemaakt aan belangenverstrengeling, bleek niet voldoende om de lucht te klaren. Toch was de raad in eerste instantie mild over de kwestie. Zo meldde W. Hulsebos (VVD) dat zijn fractie er een streep onder kon zetten. SGP-fractievoorzitter L. Kisteman bezigde het begrip vergeving. „Al vraag ik me af of de sterkere afwijzing onder druk is gebeurd.”

M. Idema van de ChristenUnie vond dat „Stellingwerf in strijd met de gemeentewet heeft gehandeld”, maar dat hij „geen intentie tot verrijking” had. Informatie van raadslid K. van Boven (Gemeentebelangen) over het toesturen van papieren door het Zwolse NIC deed Stellingwerf echter de das om.

Stellingwerf, die werkzaam is bij Beeuwkes Thuiszorg, miste de deadline voor de aanbesteding van een project voor maatschappelijke ondersteuning (WMO). Hij nam twee dagen na dato contact op met wethouder R. Kremers (CDA) om te vragen of er nog wat te regelen viel en gebruikte daarbij het argument dat het NIC, dat de aanbesteding regelt voor Ede, een fout had gemaakt met de data.

Raadslid Van Boven kwam tijdens de discussie met bewijs dat het NIC de papieren met de juiste datum ruimschoots op tijd had opgestuurd. Stellingwerf ontkende dat niet, maar meldde dat er door een interne fout een verkeerde datum was genoteerd. „Dat is een enorme fout geweest.” Nadat er binnen het bedrijf twijfel ontstond, nam Stellingwerf contact op met het NIC. „Ik kreeg toen een bevestiging van de verkeerde datum.”

Voor de raad bleek die uitleg niet voldoende. CDA-fractievoorzitter B. Komdeur vond dat Stellingwerf heeft geprobeerd mensen op het verkeerde been te zetten. „Het NIC treft helemaal geen blaam.”

PvdA-fractievoorzitter M. Kettmann was ook ontsteld over de handelwijze van de ChristenUnievoorman. „U heeft met vuur gespeeld. Had u maar meteen gezegd: Een foutje.” Volgens Kettmann is er schade ontstaan aan het imago van de raad. D66-fractievoorzitter M. van Dalen dreigde samen met GroenLinks/Progressief Ede een motie van wantrouwen in te dienen als Stellingwerf niet zelf zijn verantwoordelijkheid zou nemen. Na een schorsing trok Stellingwerf zijn conclusies en stapte op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer