Denkend aan Holland
DEN HAAG - Het moesten woensdag beschouwingen zijn. Maar het werden vooral partijpolitieke vergezichten.
Halsema (GroenLinks):
„Wij hunkeren naar een nieuw perspectief. GroenLinks wil van Nederland een Green Valley maken. Green Valley combineert de economische kracht van Silicon Valley met de ambities van groene innovatie. Wij zorgen voor duurzame economische groei, meer werk én een beter milieu.Wij hebben dat uitgeschreven in ruim honderd concrete voorstellen. Variërend van het stimuleren van elektrische auto’s, de ontwikkeling van biologisch plastic, de aanleg van lightrail in de stedelijke regio’s en de bouw van een nieuwe stad in de Bollenstreek.
Het gebeurt in het buitenland, het kan in Nederland. Auto’s die 1 op 30 rijden. Elke vijf minuten een trein. Een brandstofcel die groene stroom produceert.
Als we maar willen, als de politiek de leiding neemt en vervuiling duurder maakt. Het is zoals de voetballer Johan Cruijff zou zeggen: Je ziet het pas, als je het doorhebt.”
Rutte (VVD):
„Ik loop graag over het strand. Liefst als het zo lekker waait. Dan zie je hoe de zee mensen aantrekt. In de zomer: hutje mudje in het zand. Maar ook op grijze winterochtenden is er altijd wel een hardloper of een buurtbewoner met zijn hond.
Twee kanten heeft deze fascinatie. De zee is een vriend en een vijand. We verlangen naar de vrije horizon, maar vrezen het geweld van de golven. Die dubbelheid zit er altijd in. Die hoort bij ons Nederlanders. Aan beide reflexen hebben wij in onze geschiedenis weergaloos vorm gegeven.
Het Schip Nederland is herbouwd. De vraag is: wat nu? Laten we het schip op de kade liggen? Of gaan we de haven uit om iets te bereiken? Worden wij een Openluchtmuseum? Dan kunnen Wouter Bos en ik op Schiphol in klederdracht klaarstaan om Chinese toeristen te ontvangen. Of gaan we met ons land de wijde oceaan op, en gaan wij de concurrentie aan in de wereld? Dat is de fundamentele keuze.”
Van der Laan (D66):
„Wij willen in de samenleving een klimaat scheppen voor vrijzinnigheid.
Dat we in Nederland de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen aannemen, dat we gelijke rechten toekennen aan homo’s en hetero’s, dat we geen onderscheid wensen te maken tussen verschillende vormen van geloof of ongeloof: dat alles is in belangrijke mate te danken aan het vrijzinnige gedachtegoed in de Nederlandse politiek.
Want in een samenleving als de onze, die bestaat uit miljoenen mensen met even zovele verschillen, kan én mag de opvatting van één bepaalde groep nooit dominant zijn. In zo’n samenleving kan noch de Kerk, noch het gezin, noch een etnische groep zijn wil opleggen aan het individu.
Voor D66 staat geen god centraal, geen ideologie, geen belangengroep, maar de individuele mens.”
Bos (PvdA):
„Ik wil dat iedereen deel kan hebben aan de Nederlandse Droom. Die Nederlandse Droom is een wezenlijk andere dan ”The American Dream”. De Nederlandse Droom is net als de Amerikaanse dat het niet uitmaakt waar je wieg heeft gestaan, wat je geloof is, hoe rijk je ouders waren, maar dat je bij ons de kans krijgt al je talenten te ontwikkelen. Maar ook dat als het niet lukt, we met zijn allen klaarstaan om je op te vangen en een zetje te geven. Emancipatie en solidariteit, dat zijn de pijlers onder de Nederlandse Droom.
Voor te veel mensen dreigt dat echter een droom te blijven.
Daar ligt wat mij betreft ook de agenda van een kabinet onder mijn leiding. En in die agenda staan in vette letters drie afspraken. Eén: geen talent onbenut laten. Twee: we maken van probleemwijken kansenzones. Drie: herstel van solidariteit.”