Meer verdachte transacties bij omwisseling euro
Het aantal meldingen door banken van verdachte transacties is dit jaar sterk toegenomen. Dat zei minister Zalm (Financiën) donderdag in de Tweede Kamer tijdens een overleg over de invoering van de euro.
Veel mensen zouden nu nog van hun zwarte geld af willen, voordat dit door de invoering van de euro waardeloos wordt. Minister Zalm zei dat dit jaar, van januari tot november, 55.000 ongebruikelijke transacties zijn gemeld. Vorig jaar was dat in het hele jaar 48.000.
Sinds justitie vanaf 1 april scherper is gaan toezien op het mogelijk witwassen, is in totaal 15 miljoen gulden in beslag genomen. In verband daarmee zij 36 personen aangehouden.
De Nederlanders lopen zich al volop warm voor de euro. Zo is er nu bijna een kwart minder aan contant geld in omloop dan een jaar geleden. Vooral het aantal biljetten van duizend gulden nam af, met 37 procent. Het aantal biljetten van 250 gulden daalde met 30 procent. Dat leidt overigens niet tot problemen.
De medewerking van de winkeliers aan de invoering van de euro valt minister Zalm tegen. Hij had 8,8 miljoen zakjes met euro’s klaar staan die de detailhandel kan inzetten als wisselgeld. Daarvan heeft Zalm er tot dusver 7,8 miljoen „weggezet".
Zalm is ook minder gelukkig met de actie van een winkelketen, die ook na januari volgend jaar guldens blijft accepteren. „Verbieden kan ik dat niet. Als mensen met zeg maar schelpjes mogen betalen, kan ik daar ook niets tegen doen. Ruilhandel is toegestaan."
Zalm zei dat de invoering van de euro aan de aandacht van niemand kan ontsnappen. Zo zijn er acties ondernomen om ook asielzoekers en daklozen goed voor te bereiden. Verkopers van daklozenkranten krijgen een speciale trui met een opschrift om de euro onder de aandacht te brengen.
De minister verwacht geen problemen bij de invoering van de euro, maar houdt de gang van zaken na nieuwjaar wel nauwlettend in het oog: „Ik ga niet op wintersport."