FNV voelt zich buitenspel gezet
AMSTERDAM (ANP) - De FNV voelt zich buitenspel gezet door minister Wijn van Economische Zaken in de discussie over durfkapitalisten. Volgens de vakcentrale moeten werknemers betrokken worden in de aanpak van deze investeerders die bedrijven opkopen en opsplitsen om de onderdelen vervolgens met forse winsten te verkopen.
„Ik had verwacht dat Wijn zou kiezen voor een serieuze aanpak en daarbij ook de belangen van werknemers zou betrekken”, aldus FNV-voorzitter A. Jongerius in een verklaring.Eerder deze week zei de CDA-bewindsman op Economische Zaken dat aandeelhouders open kaart moeten spelen over hun bedoelingen.
Wijn vindt verder dat investeerders zich bekend moeten maken als zij meer dan 3 procent van de aandelen in een onderneming bezitten. Op dit moment ligt die grens op 5 procent. De minister acht deze investeerders, ook wel bekend als private equity funds en hedgefunds, overigens wel nuttig omdat zij ondernemingen scherp houden in de internationale concurrentie.
De FNV noemt de maatregelen die Wijn voorstelt volstrekt ongeloofwaardig, omdat die durfkapitalisten vorige maand nog „een soort sprinkhanen die bedrijven leegvreten” noemde. De vakcentrale wil dat Wijn werknemers betrekt bij de discussie over durfkapitalisten. De FNV eist verder strengere regels.
Overigens raken niet alleen werknemers zenuwachtig van durfkapitalisten. Bestuursvoorzitter S. Vollebregt, topman van het belaagde Storkconcern, zei eerder deze zomer: „Een aantal hedgefunds gaat te ver. Die zijn erop uit om een momentum te creëren en snel winst te maken op koersfluctuaties.”
Naast Stork ligt ook Ahold onder vuur. Durfkapitalisten Paulson en Centaurus proberen steun te krijgen voor een opsplitsing van het detailhandelsconcern. Eerder al kregen bedrijven als Shell, VNU, CSM en ASMI met dergelijke investeerders te maken.