Oud-topman Enron moet zes jaar de cel in
NEW YORK - Andrew Fastow heeft dinsdag zes jaar gevangenisstraf gekregen voor zijn aandeel in de miljardenfraude van energiegigant Enron. Hij mocht van rechter Kenneth Hoyt in Houston (Texas) z’n vrouw nog omhelzen, maar werd vervolgens onmiddellijk in boeien -en in tranen- weggeleid.
Vrijwel op dezelfde tijd meldde oud-topman Bernard Ebbers van telecombedrijf WorldCom zich bij de federale gevangenis in zijn woonplaats Oakdale in Louisiana. Ebbers werd eerder dit jaar veroordeeld tot 25 jaar voor zijn aandeel in de boekhoudfraude van WorldCom, die 11 miljard dollar (8,5 miljard euro) in rook deed opgaan. Zowel Ebbers als Fastow zit in een federale gevangenis. Dat betekent dat zij hun straf volledig moeten uitzitten, omdat het federale strafsysteem geen voortijdige vrijlating (wegens goed gedrag) kent.Fastow was financieel directeur van Enron, geprezen wegens zijn creatieve financiële constructies. Die creativiteit gebruikte hij deels om zichzelf te verrijken, mede met hulp van zijn vrouw Lea. Die heeft daarvoor al een straf van een jaar uitgezeten. Verder gebruikte hij zijn creativiteit om Enrons miljardenverliezen voor de buitenwereld verborgen te houden. Dat mocht echter niet baten. In december 2001 vroeg Enron om uitstel van betaling. Justitie haalde Fastow over tot medewerking bij de vervolging van de Enrontopmannen Kenneth Lay en Jeffrey Skilling. Justitie beloofde in ruil daarvoor z’n gevangenisstraf te beperken tot tien jaar.
Op basis van Fastows getuigenissen werden Lay en Skilling later veroordeeld. Lay is inmiddels overleden. Skilling hoort z’n straf later dit jaar. Rechter Hoyt besliste dinsdag dat zes jaar voldoende was voor Fastow, omdat hij „voorbeeldig” heeft samengewerkt met justitie.
Het instorten van Enron kostte meer dan 20.000 werknemers hun baan; beleggers verloren meer dan 60 miljard dollar. Rod Jordan, voorzitter van de organisatie die de belangen van de gedupeerde Enronmedewerkers behartigt, noemde de milde straf voor Fastow dinsdag een schandaal.