Koninklijk Huis

Hoogheden in het hospitaal

Prins Claus ligt opnieuw in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Het koninklijk huis heeft door de jaren heen al met heel veel verschillende ziekenhuizen kennisgemaakt. Het AMC, het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag, het Bronovo Ziekenhuis eveneens in Den Haag en het Universitair Medisch Centrum in Utrecht zijn de meest voorkomende namen op de lijst. Een klein overzicht van het ziekenhuisbezoek van het koninklijk huis.

Marja Meeuse
26 July 2002 18:34Gewijzigd op 13 November 2020 23:43

Koningin Beatrix en prins Claus woonden de eerste jaren van hun huwelijk op kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. De drie zoons van het koninklijk paar zijn in het dichtstbijzijnde ziekenhuis geboren: het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU).

In ditzelfde ziekenhuis, dat tegenwoordig Universitair Medisch Centrum heet, werd prins Bernard in mei 2000 opgenomen. Hij werd er geopereerd aan zijn dunne darm en heeft er nog enige tijd met een kritieke gezondheidstoestand gelegen.

Het Academisch Ziekenhuis Leiden (AZL) kreeg overhaast bezoek van de tweede zoon van Claus en Beatrix. Tijdens de afstudeerborrel van prins Constantijn in Leiden in februari 1995 kreeg Johan Friso een aanval van pinda-allergie, waardoor hij door zijn broers pijlsnel moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Pas na een benauwd uur op de EHBO kon hij het feest weer voortzetten.

In het Haagse Bronovo Ziekenhuis werd prinses Juliana in april 1998 geholpen, omdat zij haar rechterheup gebroken had. Ze struikelde in het huis van een vriendin in Wassenaar over een drempeltje.

Een jaar eerder lag koningin Beatrix in hetzelfde ziekenhuis. Het staatshoofd was op vakantie in Spanje toen zij een hersenvliesontsteking kreeg. Ze werd aanvankelijk opgenomen in een ziekenhuis in Zuid-Frankrijk, maar al vrij snel overgebracht naar het ziekenhuis in Den Haag.

Prins Claus bezocht het Bronovo Ziekenhuis in 1991 naar aanleiding van klachten van psychische aard, waarvoor hij eerder in Nijmegen, het Zwitserse Bazel en Breda onder behandeling was geweest. Recent is het Haagse ziekenhuis door het koningshuis bezocht in de persoon van prinses Laurentien. Zij beviel hier van haar dochter Eloise.

De beenbreuk van Máxima, die in Nederland voor een kleine ’opschudding’ zorgde, werd behandeld in het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag. Na de breuk -in oktober 2001 in Zweden- werden in een Zweeds ziekenhuis een metalen plaatje en enkele schroeven in de rechterenkel van Máxima aangebracht. Deze werden in het Rode Kruis Ziekenhuis verwijderd.

Prins Claus is voor zijn zwakke gezondheid al vele keren opgenomen in het ziekenhuis. Meestal is dat in het AMC in Amsterdam. Dit ziekenhuis doet veel onderzoek naar functievervangende therapieën. Omdat Claus veel getobd heeft met zijn nieren, terwijl hij te oud was voor een niertransplantatie, was dit voor hem heel geschikt.

Ook is de prins wel eens opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum. In een ziekenhuis in Hamburg kreeg hij een stoma. Op dit moment ligt hij weer in het AMC. Zijn algehele gezondheidstoestand is zo slecht dat hij wordt verpleegd op de afdeling intensieve zorg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer