Economie

Slimme afvalbak perst vuilnis tot worst

LELYSTAD - „Hier zit Nederland op te wachten”, dacht Paul Schubert (30) toen hij in maart op een Italiaans wintersportterras z’n plastic bierbeker in een afvalbak deponeerde en studie maakte van wat dat intelligente vuilnisvat er vervolgens mee deed. Een halfjaar later is hij vertegenwoordiger voor de Benelux met de Schucon 400. „Best een duur ding, ja, maar ook snel terug te verdienen.”

Niek Sterk
26 September 2006 10:48Gewijzigd op 14 November 2020 04:08
ROTTERDAM – In de McDonald’s vestiging Beursplein wordt proefgedraaid met de Schuconafvalbak, die vuilnis vermaalt, scheidt en perst. De bak ziet de bezoeker aankomen, opent het rolluik, neemt de afval in en sluit zich. Gevaarlijke situaties met kinderh
ROTTERDAM – In de McDonald’s vestiging Beursplein wordt proefgedraaid met de Schuconafvalbak, die vuilnis vermaalt, scheidt en perst. De bak ziet de bezoeker aankomen, opent het rolluik, neemt de afval in en sluit zich. Gevaarlijke situaties met kinderh

In de Rotterdamse McDonald’s-vestiging Beursplein wordt sinds enkele weken proefgedraaid met de Schuconafvalbak, die vuilnis vermaalt en samenperst. De bak ziet de bezoeker aankomen, opent z’n rolluik, neemt de afval in ontvangst en sluit zich weer. Gevaarlijke situaties met kinderhandjes kunnen niet ontstaan vanwege alle gepatenteerde beveiligingen, demonstreert Schubert.Alleen glas mag er niet in, maar dat materiaal komt in de horeca als afval nauwelijks meer voor. Bovendien staat het verbod met koeienletters op de machine. Na het inwerpen van papier, blik, etensresten en plastic rommelen de ingewanden van de Schucon 400 even. Dan is hij weer stil. Op topcapaciteit kan de bak het afval van 500 dienbladen per uur aan. „In de eerste week gingen er in Rotterdam 1400 bladen in, maar dat aantal kan veel hoger.” Het eindproduct, een soort afvalworst, geeft een volumereductie van een factor 10. „Twintig afvalzakken voorheen, tegen twee nu.”

Het ondernemerschap is Schubert aangeboren. Samen met z’n moeder startte hij in 1996 in Barneveld een firma in glascoatings. „Zonwerend, spiegelend, anti-afluisterfolies. Coatings vergelijkbaar met die op voorruiten van auto’s. Na versplinteren houden ze de boel bij elkaar.” De firma groeide uit z’n jas en streek twee jaar later neer in Zeewolde, onder de naam Window Gard BV. In 2000 ging het richting Lelystad, industrieterrein Flevopoort. „Eenzelfde pand als in Zeewolde, maar nu met een hele bovenverdieping.”

Window Gard staat bij de overheid onder ABDO-contract als beveiliger van risicovolle ambassades (ABDO staat voor Algemene Beveiligingseisen voor Defensie-Opdrachten). „Vorig jaar zat ons team acht weken in Jakarta. TNO stelt een risicoanalyse op, wij voorzien alle raamopeningen van veiligheidsmiddelen, zodat bij een eventuele aanslag de mensen achter de ruiten niet gewond raken. Dit voorjaar werkten we met 24 man aan het Haagse KPN-kantoor.”

Het was direct na deze KPN-klus dat in Italië het bier vloeide en Schubert op het spoor kwam van de afvalbak. De Italiaanse fabrikant hapte toe, de vertegenwoordiging voor de Benelux was een feit. „Nederland heeft een enorm afvalprobleem, met zo veel mensen op zo’n klein stukje. Reduceren van volume, dat is hier zo ongeveer van levensbelang.”

Schubert ziet de machines straks staan in horeca, ziekenhuizen, hotels, scholen, bioscopen, zwembaden, pretparken en op booreilanden, cruise- en marineschepen. De forse prijs, zo’n 25.000 euro per stuk, hoeft geen bezwaar te zijn, zegt hij. Berekeningen vliegen over tafel. Reductie van arbeid, geringe inzamelfrequenties, lagere stort- of verbrandingstarieven, imagoverbetering: per jaar moet de Schucon makkelijk 7000 euro besparen. „De machines kunnen acht tot tien jaar mee, dus tel uit je winst.”

De naam Schucon is de samenstelling van Schubert en de naam van de mededirecteur en (is0(

-oprichter Jaime Connego. „En die 400 staat voor vijfmaal 80 liter. Het apparaat vervangt vijf traditionele vuilnisbakken van die inhoud. Dat zijn ook weer vijf extra eetplekken.” Dat er meer types zullen volgen, weet Schubert bijna zeker. „De innovatie gaat snel, maar niemand hoeft zich bekocht te voelen.”(is2m(

Hij tovert een afvalworst op tafel. Reukloos door de milieuvriendelijke verfrissingsvloeistof waarmee de machine nare luchtjes elimineert. En kurkdroog doordat het apparaat droge stof en vloeistoffen scheidt. „Natte resten worden apart verzameld en verantwoord geloosd. De Schucon voldoet aan alle normeringen, is NEN- en CE-gekeurd en heeft een EKO-keurmerk”, vervolgt Schubert z’n lofzang.

Via een bestaand dealernetwerk van leveranciers van horecamaterieel hoopt hij de slimme afvalbakken al snel breed af te zetten. „Er bestaan grote perscontainers, maar daarvoor zijn altijd bedieningspersoneel en krachtstroom nodig. Ons apparaat kan in elke hoek staan en gebruikt tijdens z’n werking de hoeveelheid stroom van een gemiddelde strijkbout.”

Peuterend aan de afvalworst: „Kijk, hier zit een blikje Red Bull, daar herken ik een drinkkarton van Appelsientje.” Hoe kleine horeca-ondernemingen ooit die 25.000 euro terugverdienen in een bedrijfseconomisch verantwoord tijdsbestek, luidt de vraag. „Ook daarmee is gerekend. Want voor kleinere bedrijven behoort een passend leasecontract tot de mogelijkheden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer