Abbas en Hamas verder weg dan ooit
JERUZALEM/RAMALLAH (ANP) – De Palestijnse president Mahmoud Abbas en de radicale Hamasbeweging lijken verder weg te zijn dan ooit van een regering van nationale eenheid. Het staatshoofd zegde maandag volgens bronnen een ontmoeting met Hamas–premier Ismail Haniyeh af. Er is niets meer om over te spreken, verklaren bronnen dichtbij Abbas tegen diverse media in het Midden–Oosten.
De president had maandagavond of dinsdag moeten vertrekken naar Gaza, maar heeft de trip afgezegd. „Natuurlijk gaat hij niet naar Gaza. Er is een probleem met Hamas. Ze blijven verzaken", aldus een hooggeplaatste medewerker van Abbas tegen het persbureau Reuters. Andere bronnen dichtbij het Palestijnse staatshoofd verklaarden tegen de Israëlische krant Yedioth Ahronot: „we hebben de slotconclusie getrokken dat het geen zin heeft om te praten met Haniyeh en de mensen rond hem, omdat zij niet de beslissingsbevoegdheid hebben".Volgens de ingewijden zal Abbas nog één poging wagen bij Hamas om tot een overeenkomst te komen. Een delegatie van hooggeplaatste functionarissen zou naar Hamas–leider Khaled Meshaal moeten reizen. Mocht dat geen resultaat hebben, zal hij of de noodtoestand afkondigen en een noodregering opzetten of de Hamas–regering naar huis sturen en nieuw verkiezingen uitschrijven.
Afgelopen weekeinde zei de president al dat het akkoord dat zijn partij Fatah met Hamas sloot over de vorming van een eenheidsregering aan diggelen lag. Eind vorige week bleek onder meer dat de radicale groepering nog steeds niet bereid was de staat Israël te erkennen. Abbas had eerder gezegd dat een eenheidsregering met Hamas wel tot erkenning van de Joodse staat zou overgaan.
De Israëlische minister van Onderwijs, Yuli Tamir, pleitte maandag voor een dialoog met Hamas, zelfs als die partij Israël niet erkent. Haar standpunt druist in tegen die van de regering. „Er is niets kwaads in een dialoog, ook niet op dit vlak, en we moeten proberen tot overeenstemming te komen". Ze voegt eraan toe met iedereen om de tafel te willen gaan zitten „die bereid is om tot een vredesakkoord te komen".
Tamir is lid van de centrumlinkse Arbeidspartij. Premier Ehud Olmert van de centrumrechtse coalitiepartner Kadima wil pas met Hamas praten, als die partij Israël erkent, het geweld staakt en eerder gesloten akkoorden nakomt. Een Israëlisch militair hof bepaalde maandag ondertussen dat 21 functionarissen van de Palestijnse regeringspartij toch niet op borgtocht mogen worden vrijgelaten. Daarmee wordt een beslissing van een ander hof teruggedraaid. De 21 parlementariërs en ministers werden gearresteerd, nadat Palestijnse militanten eind juni een Israëlische militair hadden ontvoerd.
De Palestijnse president zei zondagavond dat hij de ontvoerde Israëlische korporaal Gilad Shalit wil ruilen tegen de gevangen Palestijnse leiders, Marwan Barghouti en Ahmed Saadat. Barghouti is de onder Palestijnen zeer populaire leider van Fatah, de partij van Abbas, in de Westelijke Jordaanoever. Hij zit in Israël een levenslange gevangenisstraf uit voor moord. Saadat is de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Hij zou achter de moord op Israëlische minister Zeevi in 2001 zitten.
Premier Olmert zei vrijdag tegen een Israëlische krant bereid te zijn gevangenen over te dragen aan Abbas in ruil voor de ontvoerde Israëlische militair, die in juni werd ontvoerd door Palestijnse militanten. Maandag reageerde Jeruzalem negatief op het voorstel. Vicepremier Shimon Peres zei maandag dat Abbas een fout maakt door voorwaarden te stellen aan de vrijlating.