Buitenland

Italiaanse koningszoon erkent misdrijf

ROME - De zoon van de laatste Italiaanse koning is weer in opspraak. Hij heeft toegegeven 28 jaar geleden een jongeman uit Oost-Friesland te hebben omgebracht. Vittorio Emanuele van Savoye hoeft niet voor de rechter te verschijnen.

Van onze correspondent
25 September 2006 12:35Gewijzigd op 14 November 2020 04:08

In de zomer van 1978 lag Vittorio Emanuele van Savoye met zijn jacht in een Corsicaanse haven toen hij ’s avonds ruzie kreeg met een opvarende van een andere boot. Het conflict liep zo hoog op dat de zoon van de laatste Italiaanse koning zijn geweer tevoorschijn haalde en in mogelijk beschonken toestand enkele schoten afvuurde. Hij raakte niet zijn opponent op het andere schip, een Romeinse miljonair, maar de kogel sloeg door de wand van een andere boot waar de 18-jarige Dirk Geerd Hamer lag te slapen. Hij werd in zijn been geraakt.Het had bij een incident onder rijken kunnen blijven als de gezondheidstoestand van de jongeman niet ernstig was verslechterd. Omdat de Savoyes geen hulp boden door bijvoorbeeld een helikopter te sturen, aldus de advocaten van de familie Hamer, werd de jonge Duitser in een lokaal ziekenhuis „pas na acht uur geholpen door een 80-jarige die de wond hechtte, maar geen drain aanbracht.” Als gevolg hiervan schijnt Hamer een gangreeninfectie te hebben opgelopen. Na 111 dagen overleed de jongeman.

Vittorio Emanuele heeft zich voor het Franse gerecht moeten verantwoorden, maar zijn advocaten konden de jury overtuigen dat er onvoldoende bewijs was dat hun cliënt had geschoten. Bovendien zouden op hetzelfde moment andere schutters bij het incident betrokken zijn geweest, die zich uit de voeten hadden gemaakt. Na een zeer lang strafproces van dertien jaar werd Vittorio Emanuele in 1991 in hoger beroep vrijgesproken. Wel kreeg de Italiaan een voorwaardelijke straf van zes maanden wegens illegaal wapenbezit.

Ondanks vrijspraak bleef de zaak de koningszoon achtervolgen, ook al omdat de familie Hamer geen vrede met het vonnis had. Overigens kwam de vader van de omgekomen jongeman ook in opspraak door twijfelachtige uitoefening van alternatieve geneeskunde en antisemitische activiteiten. Daarvoor moest hij in Duitsland ruim een jaar de gevangenis in.

Afgelopen week publiceerde de Italiaanse pers gedeelten uit een afgeluisterd gesprek dat de 69-jarige vorst voerde toen deze afgelopen zomer in de gevangenis verbleef. Hij geeft daarin toe dat Hamer werd getroffen door een kogel afkomstig uit zijn wapen. Ook zegt hij de Franse rechters te hebben „bedot.” De advocate van de familie Hamer wil het proces heropenen. Niet om Vittorio Emanuele alsnog te laten veroordelen: dat is niet mogelijk omdat iemand niet tweemaal voor hetzelfde vergrijp kan terechtstaan. De advocate heeft echter de juryleden uit 1991 op het oog. Die wil zij in de beklaagdenbank zien, omdat ze corrupt zouden zijn geweest.

De onthullingen over Vittorio Emanuele komen boven op de aantijgingen in drie gerechtelijke onderzoeken die momenteel tegen hem lopen. Het leidde ertoe dat hij in juni voor een week in de gevangenis belandde -en daar werd afgeluisterd- en daarna een maand huisarrest kreeg opgelegd. Momenteel mag Savoye het land niet verlaten. Het lopende onderzoek betreft onder andere aanklachten wegens corruptie en prostitutie.

Het is niet de eerste keer dat Vittorio Emanuele in opspraak komt. In de jaren zeventig van de vorige eeuw stelde justitie een onderzoek in naar betrokkenheid bij internationale wapenhandel. Hij was lid van de geheime vrijmetselaarsloge P2, die als een soort parallelle regering een communistische machtsovername zou moeten verstoren. Lange tijd bagatelliseerde Savoye, die in ballingschap in Genève woonde, de rassenwetten die zijn grootvader in 1938 had ingesteld en weigerde hij de Italiaanse republiek te erkennen. Begin deze eeuw veranderde hij van toon. De koningszoon woont sinds 2002 weer in Italië, nadat het parlement de blokkade had opgeheven die gold voor mannelijke nakomelingen van de laatste Savoyekoning.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer