Buitenland

Zwitserland stemt voor strengere asielwetten

GENE`VE - Zwitserse kiezers hebben zondag in een referendum nieuwe asiel- en immigratiewetten goedgekeurd die het voor vluchtelingen moeilijker maken om bijstand te krijgen en een blokkade opwerpen tegen de toestroom van ongeschoolde arbeiders van buiten Europa.

Buitenlandredactie
25 September 2006 12:20Gewijzigd op 14 November 2020 04:08

Ongeveer 67,8 procent van de kiezers stemde voor de strengere regelgeving, die in december al door de Zwitserse regering werd goedgekeurd. Het voorstel werd in alle 26 kantons van Zwitserland aanvaard.De Zwitserse regering had de nieuwe wetten al eerder aangenomen, maar kerken en linkse bewegingen dwongen een referendum af. Zij reageerden zondag zeer teleurgesteld op de keuze van de Zwitsers. Het land krijgt nu een van de strengste wetten op het gebied van asielrecht in Europa, een breuk met de humanitaire traditie van Zwitserland, aldus de tegenstanders van de wetten.

De regering stelt dat de wet misbruik van het systeem voorkomt. Afgewezen asielzoekers kunnen sneller worden gerepatrieerd, waardoor er meer middelen vrij zouden komen voor de opvang van erkende vluchtelingen.

Wie na een afgewezen asielverzoek niet uit Zwitserland vertrekt, kan nu een bijstandsuitkering worden geweigerd. Personen die alleen maar voorwenden vluchteling te zijn, kunnen gevangenisstraf krijgen - meerderjarigen twee jaar en minderjarigen één jaar.

„Wij nemen nota van de uitslag van het referendum en betreuren dat het is aangenomen”, zei William Spindler van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De in Genève gevestigde organisatie had scherpe kritiek op de strenge wetgeving en merkte op dat die is aangenomen terwijl het aantal asielaanvragen in Zwitserland in twintig jaar niet zo laag is geweest.

De nieuwe wet vereist dat asielaanvragers binnen 48 uur na aankomst in Zwitserland geldige identiteitspapieren overleggen. Volgens critici kan dit onmogelijk van vluchtelingen worden verlangd. „Er zijn historische voorbeelden van onderdrukkende autoriteiten die documenten doen verdwijnen en dat geldt ook vandaag de dag”, zei Spindler.

Vorig jaar dienden in Zwitserland 10.061 personen een asielverzoek in, 30 procent minder dan in 2000. Het zijn vooral mensen uit Servië, Turkije, Irak en Rusland die een vluchtelingenstatus aanvragen.

In een afzonderlijk referendum keurde 68 procent van de kiezers maatregelen van de regering goed om de toelating van ongeschoolde arbeiders van buiten Europa af te remmen. Ongeveer een vijfde deel van de Zwitserse bevolking bestaat nu uit buitenlanders, van wie ongeveer de helft afkomstig is van buiten Europa. Tegenstanders van de wet stellen dat de laatste categorie nu tot tweederangsimmigranten worden gemaakt.

In een referendum over een heel ander onderwerp stemden de Zwitsers tegen een voorstel om de reserves van de Zwitserse centrale bank af te romen en over te hevelen naar het nationale pensioenfonds. Bijna drie op de vijf kiezers stemden tegen. Noch de regering noch de invloedrijke banken steunden het voorstel, dat afkomstig was van organisaties van gepensioneerden, vakbonden en enkele linkse partijen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer