Buitenland

Abbas: Regering zal Israël erkennen

NEW YORK - De aangekondigde Palestijnse regering van nationale eenheid zal Israël erkennen, geweld afzweren en alle eerder gesloten akkoorden met Israël eerbiedigen.

Buitenlandredactie
22 September 2006 12:18Gewijzigd op 14 November 2020 04:07

Dat maakte de Palestijnse leider Mahmud Abbas donderdag bekend in de Algemene Vergadering van de VN in New York. Een woordvoerder van Hamas wees die toezegging vrijdagmorgen echter van de hand.De uitspraak van Abbas leek een doorbraak in de impasse die eerder dit jaar ontstond na de verkiezingsoverwinning van de radicale Palestijnse beweging Hamas. Die weigert namelijk Israël te erkennen en geweld tegen Israël af te zweren. Het gevolg van deze weigering was het afsnijden van alle financiële hulp door westerse donoren, waardoor de Hamasregering haar ambtenaren niet meer kan betalen. Bovendien blijkt deze boycot plus het stopzetten van alle medewerking door Israël catastrofaal voor de economie van de Palestijnse gebieden.

Hamas en de Fatahbeweging van Abbas besloten vorige week een regering van nationale eenheid te vormen om de impasse te doorbreken. Als dit inderdaad gebeurt, betekent dat een impliciete erkenning van Israël, omdat de nieuwe regering volgens Abbas alle bestaande overeenkomsten tussen de PLO en Israël zal erkennen. Daaronder vallen onder meer de brieven van „wederzijdse erkenning” die op 9 september 1993 door de PLO en Israël werden uitgewisseld.

Vrijdagmorgen liet Hamas echter in een verklaring weten dat de beweging Israël niet zal erkennen. Wel stelde Hamas een tienjarig bestand met de Joodse staat voor. Israël heeft die suggestie op zijn beurt van de hand gewezen en eist volledige erkenning van zijn bestaansrecht. „Dit interesseert ons niet”, verwees regeringswoordvoerder Avi Pazner naar het bestand. „Wat we eisen van een Palestijnse regering om de dialoog te kunnen hervatten, is dat ze zich onderwerpt aan de voorwaarden die de internationale gemeenschap heeft gesteld.”

De reacties op Abbas’ mededeling in de Algemene Vergadering waren positief. Het zogeheten Kwartet -de VN, de VS, Rusland en de EU- kwam met een gezamenlijke verklaring van steun voor de nieuwe Palestijnse coalitieregering. Ook de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, was positief over de uitspraken van Abbas.

In Washington werd donderdag bekend dat minister van Buitenlandse Zaken Rice op korte termijn naar het Midden-Oosten reist in de hoop het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen weer op gang te helpen. Dit is onderdeel van een „nieuw offensief” in de regio dat president Bush dinsdag aankondigde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer