Opinie

Warmtewet redt juist ethiek van duurzame energielevering

Het is een grote vergissing te denken dat duurzame energie ook altijd duurder moet zijn dan ”gewone” energie. Klaas de Jong betoogde gisteren in deze krant dat het CDA-initiatiefwetsvoorstel warmtewet de genadeslag geeft aan duurzame energie. Integendeel: de warmtewet redt de ethiek van de handel in duurzame energie, stelt Jan ten Hoopen.

22 September 2006 12:12Gewijzigd op 14 November 2020 04:07
„Warmte is een mooie energiebron, maar de monopolistische warmtehandel is nu nog vooral een bron van oneigenlijke winstneming.” Foto Roel Dijkstra
„Warmte is een mooie energiebron, maar de monopolistische warmtehandel is nu nog vooral een bron van oneigenlijke winstneming.” Foto Roel Dijkstra

In het Reformatorisch Dagblad van gisteren stond een opmerkelijk artikel over de warmtewet. Volgens Klaas de Jong van het Christelijk Ecologisch Netwerk is stadsverwarming de genadeslag voor duurzame energie.Nu denken veel mensen instinctief dat groene energie altijd dure energie is. Dit is gewoonweg niet waar. De meeste warmteprojecten -bijna een miljoen Nederlanders zijn ervan afhankelijk- vervoeren goedkope restwarmte die anders geloosd zou zijn in de Noordzee of in de grote rivieren. Deze restwarmte is een relatief zeer goedkoop product. Toch betalen burgers minstens dezelfde hoge prijs als ze voor gas zouden betalen.

Vast
Volgens het CDA bepaalt de overheid de grenzen van de energiemarkt. Ongereguleerde monopolies horen in de markt niet thuis. Ondertussen staan vrijwel alle warmtenetten op zichzelf. Wie stadswarmte heeft, heeft geen gasaansluiting. Je kunt dus niet kiezen welke leverancier je wilt. Vanaf het moment dat je huis is aangesloten, zit je vastgeklonken aan een monopolist. En die kan een prijs vragen die veel hoger ligt dan de kosten.

En niet zo’n beetje ook. Toen wij drie jaar geleden ontdekten wat er aan de hand was, hebben wij in de Kamer gevraagd een onderzoek te laten uitvoeren naar de winstmarges van de warmteprojecten. Dat heeft de Algemene Rekenkamer gedaan en nu staat zwart op wit dat er winstmarges behaald worden van 70 procent. Met andere woorden: van iedere euro die deze afnemers aan warmte betalen, is maar liefst zeventig cent bewezen pure winst.

Het is jammer dat betrokken mensen als Klaas de Jong denken dat duurzame energie ook duur moet zijn. Om te leveren is stadsverwarming veel goedkoper dan gas. Uit een KPMG-rapport maken we op dat alle stadsverwarmingsprojecten op dit moment winst maken. Alleen belanghebbenden blijven beweren dat als je van die woekerwinsten redelijke prijzen maakt, de duurzame energie uitsterft. Dat is een mythe. Het kan namelijk goedkoper, én groener.

Eerlijk
Want juist door de warmtewet wordt duurzame energie bevorderd. Doordat mensen onder deze wet redelijke prijzen gaan betalen voor hun warmte, zullen meer en meer mensen vragen om een stadsverwarmingsaansluiting. Want de keuze wordt gemakkelijk: lagere prijzen voor duurzame energie, óf hoge prijzen voor een gasaansluiting. Onder onze wet zal de jaarrekening honderden euro’s lager zijn als men stadsverwarming zou hebben. Uit het al genoemde KPMG-onderzoek blijkt ook dat een redelijk rendement op warmte eenvoudig kan worden gerealiseerd.

Dat zal energiebedrijven juist aanzetten in warmteprojecten te investeren. Zoals Klaas de Jong zei, staan er op dit moment vele warmteprojecten op stapel. De warmtewet staat deze projecten op geen enkele manier in de weg, maar zal de totstandkoming alleen maar bevorderen - en wel zonder de woekerwinsten.

Eerlijke warmtehandel dus. Warmte is een mooie energiebron, maar de monopolistische warmtehandel is nu nog vooral een bron van oneigenlijke winstneming.

De auteur is Kamerlid voor het CDA en initiatiefnemer van de warmtewet. Zie www.jantenhoopen.nl voor de integrale wetstekst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer