Economie

Recht op dertien vrije zondagen gehandhaafd

DEN HAAG - Brandweerlieden, politieagenten en verplegend personeel behouden het recht op dertien vrije zondagen per jaar. Minister De Geus van Sociale Zaken toonde zich donderdagavond bereid dat in de nieuwe Arbeidstijdenwet te regelen.

Redactie politiek
22 September 2006 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:07

De aanpassing is de verdienste van de SGP. De partij kreeg, na intensief lobbywerk, een meerderheid van de Tweede Kamer achter zich: naast ChristenUnie en CDA ook PvdA en GroenLinks.Volgens de huidige wet kunnen individuele werknemers weigeren meer dan 39 zondagen per jaar te werken. Maar op advies van de werkgevers en de vakbeweging in de Sociaal Economische Raad (SER) worden de regels voor arbeidstijden en rusttijden per 1 januari versoepeld.

Dat betekent dat in de zogeheten barmhartigheidsberoepen als brandweer, politiek en verpleging bij cao-onderhandelingen het recht zou vervallen om minimaal dertien zondagen per jaar vrij te hebben. In die beroepen geldt niet het individuele weigeringsrecht zoals dat wel in bedrijfssectoren geldt. Op aandrang van de SGP gaat het individueel weigeringsrecht ook in de barmhartigheidsberoepen gelden.

SGP-fractievoorzitter Van der Vlies is „erg dankbaar.” De sleutel lag bij de PvdA. Nu die partij zich achter het voorstel van de SGP schaarde, ontstond een Kamermeerderheid. „Wij hebben godsdienstige motieven. De PvdA had meer sociale overwegingen.”

Van der Vlies: „Als er ergens een koe in de sloot ligt of iemand rookt een pijp bij de brandmelder, dan moet de brandweer al uitrukken. Het is een positieve situatie dat een gelovige brandweerman nu in elk geval het recht op dertien vrije zondagen behoudt.”

Ook RMU-directeur Schalk is blij met het resultaat. „Het is jammer dat het aantal van zestien vrije zondagen al is teruggebracht naar dertien. Maar het is erg fijn dat de wet toch een stukje bescherming gaat bieden voor mensen die door cao-onderhandelingen gedwongen konden worden elke zondag te werken.”

Christenen hadden wel eens voor onverwachte problemen kunnen komen te staan, denkt Schalk. „In de cao was dat vast heel omfloerst omschreven. Zo van: onder bijzondere omstandigheden kan het zijn dat de werknemer op een gegeven moment op zondag moet werken. De meeste mensen lezen hun cao niet eens.”

Zelf was hij de afgelopen twee weken ook nauw betrokken bij de kwestie. Afgelopen dinsdag, op Prinsjesdag, schoot hij op een bijeenkomst van VNO-NCW nog minister De Geus en Kamerleden aan. Maar hij heeft vooral „bewondering” voor de SGP. „In een lastige zaak hebben ze beweging kunnen krijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer