NRC bezorgd over homohuwelijk Canada
GRAND RAPIDS - De Netherlands Reformed Congregations (NRC) zijn bezorgd over de legalisering van het homohuwelijk in Canada. De predikanten, die ambtenaar van de burgerlijke stand zijn, zouden daardoor in de problemen kunnen komen.
Tijdens de synode van de Noord-Amerikaanse zusterkerken van de Gereformeerde Gemeenten, die woensdag en donderdag vergaderde, werd de gewijzigde huwelijkswetgeving besproken. Terwijl in de Verenigde Staten veel staten een conservatief beleid voeren, besloot het Canadese parlement vorig jaar juli echtelijke verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht toe te staan. Na Nederland, België en Spanje was Canada het vierde land ter wereld dat het homohuwelijk legaliseerde.Als ambtenaren verplicht zouden worden huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht te voltrekken, zou dat een onoverkomelijk probleem zijn voor de predikanten. Zij zijn ambtenaar van de burgerlijke stand omdat bruidsparen voorafgaand aan de huwelijksbevestiging niet eerst naar het gemeentehuis gaan. In Nederland weigerden verscheidene gemeentebesturen gewetensbezwaren van trouwambtenaren tegen het homohuwelijk te honoreren.
De juridische adviescommissie van de NRC houdt de vinger aan de pols. Positief is dat Canada sinds februari een conservatievere regering heeft. De huidige premier, Stephen Harper, beloofde vorig jaar het homohuwelijk af te schaffen als zijn partij de parlementsverkiezingen zou winnen. Harper zag zich echter genoodzaakt een minderheidsregering te vormen.
De synode van de Netherlands Reformed Congregations vergaderde in de kerk van Grand Rapids-Covell Avenue, een van de twee gemeenten in die stad. Tijdens de bidstond in datzelfde kerkgebouw sprak ds. P. van Ruitenburg uit Chilliwack dinsdagavond over ”De eerste synode in Jeruzalem”, naar aanleiding van Hand. 15:2.
De consulent van de onlangs vacant geworden gemeente in Clifton, ds. J. den Hoed van Franklin Lakes, opende de synode woensdagmorgen met een meditatie over Markus 10:27. Ds. Den Hoed werd vervolgens tot preses verkozen, ds. J. Spaans uit Norwich tot vicepreses, ds. A. H. Verhoef te St.-Catharines tot eerste scriba, ouderling G. J. Moerdijk van Kalamazoo tot tweede scriba en ouderling T. Verheij uit Hamilton tot quaestor.
Ds. A. Moerkerken, die de synode namens de Nederlandse gemeenten toesprak, stond stil bij het komende honderdjarig bestaan van de Gereformeerde Gemeenten, op 5 juni 2007.
Hij wees op wat ds. G. H. Kersten schreef bij het veertigjarig bestaan in 1947: Er is zo veel dat tot verootmoediging roept en met droefheid moet vervullen. „Voor ijdele roem, voor zelfverheffing behoede de Heere ons genadiglijk”, schreef ds. Kersten in zijn Kort Historisch Overzicht.
Op het zendingsterrein dat de NRC in 1991 in Loma Alta (Bolivia) openden, worden eind dit jaar de ambten ingesteld, deelde het betrokken deputaatschap mee. Zendingspredikant ds. H. Hofman jr., die in Bolivia werkzaam is, woonde de synode bij.