De Vilder: Ik ben een en al emancipatie
Het verzoek van LPF-leider Herben aan Fiona de Vilder om staatssecretaris voor Emancipatie- en Familiezaken te worden, kwam voor de inwoonster van Laren (Noord-Holland) als een „totale verrassing.” De Vilder is evenwel klaar voor haar eerste voltijdbaan sinds 1989. „Als werkende moeder weet ik dat zorg en werk goed vallen te combineren.”
Dinsdagavond had De Vilder voor het eerst contact over de functie met goede kennis en LPF-Tweede-Kamerlid Hoogendijk. Woensdag had ze in Den Haag een gesprek met Herben.
Hoewel de benoeming nog niet helemaal rond is -aangezien het antecedentenonderzoek nog loopt- is De Vilder al volop bezig met haar nieuwe baan. „Ik ben me aan het inlezen op het onderwerp. Naast me ligt een dikke stapel papier”, vertelde De Vilder donderdagavond.
De Vilder vindt het nog te vroeg om al diep in te gaan op haar ideeën rond de invulling van haar post. „Maar ik kan al wel zeggen dat ik er veel zin in heb. Ik ben als werkende vrouw, gescheiden en moeder van drie dochters, één en al emancipatie.”
De op 13 april 1958 in Huizen geboren De Vilder kan zonder meer worden omschreven als een politiek groentje. „Ik ben nog nooit lid geweest van een politieke partij. Ik ben nu een dag lid van LPF. Ik kan me goed vinden in de ideeën van Fortuyn. Vrouwen moeten kunnen werken, ook als ze kinderen hebben. De kinderopvang moet daarvoor goed worden geregeld.”
Op het moment heeft De Vilder nog een deeltijdbaan bij bureau Van Mansveld en werkt ze als coördinator voor het fotofestival Naarden. Voor het bureau Van Mansveld begeleidt ze werknemers naar een nieuwe baan.
De Vilder stopte in 1989, voor ze beviel van haar eerste kind, met volle werkweken. Sinds dat jaar was ze niet alleen actief bij Van Mansveld, maar had ze nog een reeks andere werkgevers. Zo was ze drie jaar lang betrokken bij de organisatie van de verkiezing van de secretaresse van het jaar, was ze actief als communicatieadviseur bij Bodyshop International, en zat ze in de evenementenorganisatie van het Singermuseum in Laren. De Vilder omschrijft zichzelf als iemand die cultureel en maatschappelijk zeer actief is.
Voor 1989 maakte De Vilder „nog veel meer dan hele werkweken.” Na haar studie aan de hogere hotelschool in Lausanne (Zwitserland) kreeg ze een belangrijke functie bij het Amstelhotel in Amsterdam. Ze was daar de eerste vrouwelijke assistent-manager. Later werd ze als manager verantwoordelijk voor het eten en drinken in het chique hotel.
Op het moment is De Vilder ook nog secretaris van de Rob de Vilderstichting. Deze stichting, genoemd naar haar vader, werft fondsen voor onderzoek naar kanker.