Binnenland

Inspectie onderzoekt onderwijs vedische school

LELYSTAD (ANP) – De Inspectie van Onderwijs stelt binnenkort een onderzoek in naar het Onoverwinnelijkheids College in Lelystad. Deze nieuwe particuliere middelbare school geeft vedisch onderwijs. Dat betekent dat er transcendente meditatie in het lespakket zit. Een woordvoerder van de gemeente bevestigde woensdag dat Lelystad het onderzoek heeft aangevraagd.

20 September 2006 20:30Gewijzigd op 14 November 2020 04:07

De Inspectie van Onderwijs geeft het Onoverwinnelijkheids College ongeveer vijf weken de tijd om op gang te komen. Daarna gaan enkele controleurs ter plekke bekijken of de nieuwe vedische school voldoet aan de eisen die in de leerplichtwet staan. De gemeente maakte bekend de situatie voorlopig te gedogen. Er gaan ongeveer tien kinderen naar de school.De SP–fractie in de Tweede Kamer vindt dat de gemeente en de onderwijsinspectie zich veel eerder met de school hadden moeten bemoeien. Onderwijsspecialist Jasper van Dijk betoogt dat de school nooit van start had mogen gaan. „Stel dat het onderwijs straks niet blijkt te deugen. Dan heeft er dus een reeks kinderen een aantal weken geen goed onderwijs gehad”.

De SP is overigens sowieso tegenstander van vedisch onderwijs. De politieke partij verzette zich eerder dit jaar tegen invoering van meditatielessen op een reguliere middelbare school. Van Dijk noemt het prima als Nederlanders thuis gaan zitten mediteren, maar naar zijn zeggen hoort meditatie niet op een school thuis.

De gemeentewoordvoerder reageert dat Lelystad niet eerder in actie kon komen, omdat nu pas duidelijk is dat er leerplichtige kinderen op de school zitten.

De inspectie moet op haar beurt wachten op het officiële hulpverzoek van de gemeente. „Er zijn niet zoveel particuliere scholen in Nederland en daarom mag je best over een uitzonderlijk geval spreken. Maar verder is dit gewoon de normale procedure”, aldus een woordvoerder van de inspectie.

De SP pleit voor verandering. De partij wil dat nieuwe scholen voortaan pas les mogen geven als zij zich eerst officieel bij een controle–instantie hebben aangemeld. Van Dijk: „Daarvoor ligt gelukkig ook al een wetsvoorstel op tafel. Nu geldt er een omgekeerde bewijslast.
Als de inspectie een school niet ontdekt, dan heeft die alle vrijheid”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer