Tegengas
„Ons rechtsgevoel is in elke vezel aangetast”, zo liet de Amsterdamse wethouder Aboutaleb vorige week bij monde van een woordvoerder weten. Hij reageerde op een vonnis van de Amsterdamse bestuursrechter. Die oordeelde vorige week dat een hasjhandelaar zijn uitkering mag houden. Bij een huisbezoek troffen controleurs 3 kilo hasj aan bij de uitkeringsgerechtigde. Omdat de handelaar dus neveninkomsten had, maakte de gemeente een eind aan zijn uitkering.
De rechter haalt echter een streep door die gemeentelijke beslissing. Volgens de rechter zijn de controleurs van de Dienst Werk en Inkomen (de vroegere sociale dienst) zonder aanleiding de woning van de man binnengegaan, alwaar ze kasten onderzochten. Deze huiszoeking bij wijze van steekproef acht de rechter in het kader van de bescherming van de privacy ontoelaatbaar. Gevolg: de hasjhandelaar krijgt weer een uitkering van 1200 euro.
Woede bij gemeente. „Een uitkering is bedoeld voor mensen die geen inkomsten hebben, dat is hier dus geenszins het geval”, aldus de woordvoerder.Kan de rechtbank zich de frustratie van de gemeente voorstellen? M. Grootscholten, woordvoerder van de Amsterdamse rechtbank: „Ik ga niet over frustraties.”
Wrang dat een hasjhandelaar zijn uitkering behoudt?
„De uitspraak van de rechter heeft betrekking op het feit dat er een steekproef is gedaan die niet is toegestaan. Dat er vervolgens drugs is gevonden, staat daar los van.”
Speelt u zo bijstandsontvangers die er een illegale handel op nahouden in de kaart?
„Wat hier speelt is de vraag of een overheidsinstantie zomaar bij mensen mag aanbellen. In dit geval zijn de controleurs op basis van niets de woning binnen gegaan.”
Navigatie
„Na 300 meter rechts en daarna meteen rechts.” Steeds meer autobezitters gaan voorzien van een navigatiesysteem op reis. Dat kan in Tsjechische bergdorpjes een uitkomst zijn. Weg opgebroken? Het navigatiesysteem helpt de automobilist verder via een alternatieve route.
Maar is zo’n routeplanner altijd wel zo handig?
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft zo z’n twijfels. Volgens de vereniging sturen navigatiesystemen als TomTom vrachtwagenchauffeurs over smalle dorpswegen die niet berekend zijn op zwaar vervoer. De gemeente Delfzijl heeft inmiddels dat probleem aangekaart bij de VNG.
TomTom houdt het bij een schriftelijke verklaring. Daarin staat onder meer: „Elk product van TomTom biedt de gebruiker de optie om zijn of haar eigen voorkeur in te voeren, bijvoorbeeld „bereken de snelste of kortste route.” Daarnaast biedt TomTom ook de mogelijkheid om bepaalde gebieden of specifieke wegen te ontwijken en geeft TomTom met een druk op de knop zes opties om routes te hercalculeren.”
Bijbelvers
Een sms met een Bijbelvers voor 25 eurocent. Elke werkdag te krijgen.
Die service biedt Patrick Dobbelaar, zelf christen, uit Arkel. Gisteren kregen de sms-ontvangers 2 Samuël 22:31 gestuurd, in de NBV-vertaling. „Gods oog is volmaakt. Het Woord van de Heer is zuiver. Een schild is hij voor allen die bij hem schuilen.”
„Ik hoop dat mensen door de verzen inspiratie opdoen en bemoedigd worden”, zegt Dobbelaar.
Een Bijbeltekst voor 25 eurocent. Gaat dat niet de commerciële kant op?
„Nee, dat is zeker niet de bedoeling. Ik ben afhankelijk van de telecombedrijven, die de berichten doorsturen. Het overgrote deel van het bedrag gaat daarnaartoe. Het liefst zou ik de sms-jes gratis aanbieden, maar daar heb ik de fondsen nog niet voor.”
Bestaat het gevaar dat de sms-dienst een grondiger Bijbelstudie in de weg staat?
„Dat gevaar zou kunnen bestaan. Maar de sms is juist bedoeld om te prikkelen en te stimuleren om de Bijbel er zelf bij te pakken en die te gaan bestuderen.”