Paus betreurt misverstand; non vermoord
CASTEL GANDOLFO/MOGADISHU (ANP/DPA/AFP/RTR) - Met een nieuwe spijtbetuiging jegens de islam heeft paus Benedictus XVI zondag geprobeerd de gemoederen te kalmeren. In Somalië werd ondertussen een Italiaanse non vermoord, vermoedelijk als gevolg van de omstreden uitspraken van de kerkvorst van afgelopen dinsdag.
De paus zei zondag voordat hij het Angelus uitsprak in zijn zomerresidentie Castel Gandolfo, dat hij „geschokt” was „door de reactie op bepaalde delen van mijn toespraak in Regensburg, die worden gezien als belediging voor moslimgelovigen”.De omstreden delen van de toespraak „kwamen uit een middeleeuwse tekst en uitten op geen enkele manier mijn persoonlijke gevoelens. Ik hoop dat deze uitleg voldoende is om de gemoederen te kalmeren en de werkelijke bedoeling van mijn toespraak te begrijpen. Ik heb groot respect voor het islamitische geloof”.
De paus sprak zijn „diepe spijt” uit en benadrukte dat de bedoeling van de gehele toespraak „een uitnodiging tot een open en eerlijke dialoog is, vanuit wederzijds respect”.
Italië heeft zondag het dreigingsniveau voor terrorisme in het land verhoogd, nadat islamitische groeperingen hadden gedreigd met aanslagen op de paus, meldde het Italiaanse persbureau ANSA.
In de Somalische hoofdstad Mogadishu is zondag een Italiaanse non doodgeschoten. Volgens woordvoerders van de moslims in het Afrikaanse land kan de moord verband houden met de ophef in de islamitische wereld over de uitspraken van de paus.
„De kans is groot dat de mensen die haar hebben gedood, boos waren over de commentaren die de katholieke paus tegen de islam heeft geuit”, aldus een woordvoerder.
Een conservatieve leider van de Somalische moslims had alle moslimgelovigen zaterdag opgeroepen de paus op te sporen en te doden. Sjeik Abubakar Hassan Malin vindt dat de kerkvorst gestraft moet worden, omdat zijn rede net zo weerzinwekkend zou zijn als de roman De Duivelsverzen van Salman Rushdie.
Na de nieuwe spijtbetuigingen van de paus zondag reageerde het machtige Moslim Broederschap in Egypte in eerste instantie lichtelijk positief. Daarna eiste een woordvoerder alsnog formele excuses. „Dit is niet het niveau van een duidelijk excuus, en daarom vragen wij de paus van het Vaticaan een duidelijk excuus uit te geven dat een eind maakt aan alle verwarring”, aldus de plaatsvervangend leider van het Broederschap, Mohammed Habib.
De Palestijnse premier Ismail Haniyah, die zelf tot de radicaalislamitische Hamas-beweging behoort, heeft zondag de christelijke kerken in het Heilige Land in bescherming genomen tegen aanvallen door boze moslims.
„Dit wordt volledig van de hand gewezen”, aldus de premier tegen journalisten. „Alle Palestijnse burgers moeten ophouden met aanvallen op christelijke kerken in de Palestijnse gebieden. De christelijke broeders zijn onderdeel van het Palestijnse volk”.
Zondag werden voor de derde achtereenvolgende dag kerken in Palestijns gebied aangevallen. Een kerk werd met stenen en molotovcocktails bekogeld; in een andere kerk werd een autoband in brand gestoken.
In Bethlehem zijn Palestijnse agenten in burger geposteerd rond alle kerken. In Jenin wordt een katholieke kerk dag en nacht bewaakt door strijders van de Islamitische Jihad.
De uitspraken van de paus over de verspreiding van de islam met het zwaard hebben ook al voor diplomatieke verwikkelingen gezorgd. Marokko heeft zijn ambassadeur bij het Vaticaan teruggeroepen voor consultaties. In Teheran is de apostolische nuntius op het matje geroepen.